Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Επίθεση» στα συνδικάτα από Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εξαιρετικά φουριόζος εισήλθε στην πολιτική ζωή, την εγχώρια και τη διεθνή ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, θέτοντας σε εφαρμογή το φοβερό του πρόγραμμα του «φιλεύσπλαχνου φιλελευθερισμού»...

Και αν σε διεθνές επίπεδο, που δε μετρά ούτε ένα μήνα, η αρίθμηση των πτυχών του προγράμματος έχει αρχίσει, δυστυχώς εξαιρετικά δυσοίωνα, με το Ιράκ και τον «υιό του Πολέμου των Αστρων», ο Μπους δε δείχνει να «πτοείται» ούτε σε αμερικανικό επίπεδο που τα πράγματα εμφανίστηκαν αρχικώς πιο ρευστά, αλλά και δύσκολα, εξαιτίας του «διχασμού» του εκλογικού Σώματος κατά τις προεδρικές εκλογές, έτσι μετά το φοβερό πρόγραμμά του για μεταρρύθμιση της Παιδείας, που μάλλον αναμένεται να τη διαλύσει παντελώς, την Κυριακή το «βρέφος» Μπους υπέγραψε τέσσερα διατάγματα, με τα οποία μειώνεται η πολιτική και οικονομική επιρροή των μεγάλων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών της χώρας!

Τα διατάγματα αυτά θα επιτρέψουν στα μέλη των συνδικάτων να αντιτάσσονται στη χρησιμοποίηση των εισφορών τους για την υποστήριξη πολιτικών σκοπών, αφού στις τελευταίες εκλογές, τα μεγάλα συνδικάτα υποστήριξαν ανοιχτά τους Δημοκρατικούς υποψηφίους.

Οπως ήταν ευνόητο η κίνηση του Μπους συνάντησε την οξύτατη αντίδραση των αμερικανικών συνδικαλιστικών κύκλων. «Θεωρούμε αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα παράνομα», δήλωσε ο Εντουαρντ Σάλιβαν, πρόεδρος ενός συνδικάτου οικοδόμων που ανήκει στην ισχυρή συνομοσπονδία AFL-CIO.

Εν τω μεταξύ, για να μη σταματήσει την παροχή «καλών νέων» ο Μπους συνέχισε και ανακοίνωσε χτες την επιλογή του για το αξίωμα του μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής, βετεράνο διπλωμάτη καριέρας, Τζον Νεγκροπόντε. Ο Νεγκροπόντε διατέλεσε για ένα διάστημα αναπληρωτής του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υπηρέτησε επίσης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον Ντικ Τσένεϊ, στα τέλη του 1980 και πρέσβης στο Μεξικό επί πατρός Μπους.

Καλά... μέχρι εδώ... όμως στη σταδιοδρομία του που μετρά 40 έτη περίπου, ο 62χρονος διπλωμάτης έχει δεχτεί επικρίσεις ιδίως για τον επί προεδρίας Ρίγκαν ρόλο του στις επιχειρήσεις ανατροπής της αριστερής κυβέρνησης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, κι από το πόστο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ονδούρα, στην παροχή βοήθειας και καταφυγίου στους αντί Σαντινίστας αντάρτες, τους γνωστούς ως «Κόντρας».

Επικρίθηκε ακόμη, κατά τη θητεία του στο Μεξικό, παρ' όλο που αναγνωρίστηκε... τελικά η συμβολή του στην αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ - Μεξικού, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της NAFTA. Επίσης, υπηρέτησε ως πολιτικός αξιωματούχος στη Σαϊγκόν από το 1964 ως το 1968, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Παρίσι στις αρχές του 1970, ήταν στο πλευρό του τότε υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ, ως εμπειρογνώμονας. Θεωρώντας, την αρχική συμφωνία ιδιαίτερα επιζήμια για το νότιο Βιετνάμ, ο Νεγκροπόντε αποχώρησε αθόρυβα από το πόστο του στο Συμβούλιο Ασφάλειας και τοποθετήθηκε στον Ισημερινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ