Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Τα δίνει «όλα» για τις ΑΠΕ

Ικανοποιεί μια σειρά από πάγια αιτήματα διαφόρων ομάδων επιχειρηματιών του κλάδου

Με τροπολογία - «σκούπα» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλα ενεργειακά θέματα, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έρχεται να ικανοποιήσει μια σειρά από αιτήματα των επιχειρηματιών του κλάδου, «κλείνοντας» εκκρεμότητες υπέρ του ενεργειακού κεφαλαίου ή ρυθμίζοντας θέματα που μπορεί να ικανοποιούν ένα τμήμα του σε βάρος ...ενός άλλου.

Μεταξύ των πολλών του αλλαγών, προβλέπει και τη μετονομασία του ειδικού τέλους ΑΠΕ σε ειδικό τέλος για τη μείωση των ...εκπομπών αέριων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Με αυτή την προσχηματική αλλαγή, η κυβέρνηση ικανοποιεί ανάλογο αίτημα που κατέθεσαν με έμφαση οι επιχειρηματίες του χώρου, ενώ στρώνεται το έδαφος αλλαγής του υπολογισμού του, προϊδεάζοντας για νέες επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά. Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα έκδοσης τμηματικής άδειας λειτουργίας έργου ΑΠΕ για έργα που μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ένα μέρος τους. Δίνεται η δυνατότητα επαναβεβαίωσης ενδιαφέροντος για προσφορές σύνδεσης έργων με το σύστημα.

Ακόμη, καθιερώνεται σύστημα ...αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πλην των φωτοβολταϊκών. Μέχρι τώρα, η ετήσια απόφαση του υπουργείου συνδεόταν με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τώρα θα γίνεται αυτόματα η αναπροσαρμογή με αύξηση 25% επί του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους. Καθιερώνονται κίνητρα χρήσης ευρωπαϊκού εξοπλισμού για τα φωτοβολταϊκά, όπως ζήτησαν πριν από μερικές βδομάδες εγχώριες επιχειρήσεις. Η δεδομένη τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξάνεται κατά 10% εάν χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκός εξοπλισμός.

Μέσα στο πλήθος των διατάξεων, προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρηματιών που σχεδιάζουν ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με χρήση γεωθερμίας, βιομάζας, βιοαερίου, με απόδοση προτεραιότητας για τη σύνδεση με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιτρέπεται, επίσης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας και ξεμπλοκάρουν έργα δίπλα σε αυτοκινητόδρομους που είχαν σταματήσει από το 2005, όταν είχε καταργηθεί σχετική διάταξη με την οποία εκείνα τα τμήματα γης ορίζονταν ως μη υψηλής παραγωγικότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μύθοι που τους ...πήρε ο άνεμος (2024-01-05 00:00:00.0)
Νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των «πράσινων» επενδυτών (2021-06-04 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την εισφορά (2012-11-09 00:00:00.0)
Ζητά διευκρινίσεις για τον κορεσμό των δικτύων (2011-01-20 00:00:00.0)
Να καταργηθεί κάθε τέλος (2010-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ