Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στις συμβάσεις που τσακίζουν τους μισθούς

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις», πραγματοποιήθηκε χτες η τρίωρη στάση εργασίας (6 π.μ. - 9 π.μ.) που προκήρυξε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων σε χώρους εργασίας (ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ, ΡΟΗΣ, ΛΥΧΝΙΑ) όπου η εργοδοσία υπέγραψε επιχειρησιακές συμβάσεις - έχοντας στήσει και αξιοποιήσει γι' αυτό το λόγο Ενώσεις Προσώπων - με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και το 30%. Με αυτόν τον τρόπο οι λιθογράφοι έδωσαν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία του κλάδου, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι τέτοιες μειώσεις δεν πρόκειται να περάσουν.

Οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν τις μειώσεις των μισθών, να οργανώσουν την αντίστασή τους και να καταργήσουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις που κατακρεουργούν τα δικαιώματα τα δικά τους, αλλά και ανοίγουν το δρόμο για την ολοκληρωτική επίθεση της εργοδοσίας στον κλάδο. Από τα χαράματα, βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων και συζήτησαν μαζί με τους εργαζόμενους, για να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, διότι σε κάθε βήμα οπισθοχώρησης η εργοδοσία θα εντείνει την επιθετικότητά της. Εξήγησαν στους εργαζόμενους ότι η μείωση μισθών δε θα σώσει τη δουλειά τους κι ότι μόνο ο αγώνας για σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά φάνηκε πως η εργοδοσία δε θέλει εργαζόμενους, αλλά σκλάβους στην υπηρεσία της. Στη ΛΥΧΝΙΑ, η εργοδοσία άλλαξε το ωράριο εργασίας και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά στις 5 π.μ. Και σα να μην έφτανε αυτό, κλείδωσε και τις πόρτες για να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επαφή με το Σωματείο. Με ανακοίνωσή του το Σωματείο τονίζει ότι «και με αυτή την αντεργατική ενέργεια αποκαλύπτεται πλήρως το αντεργατικό και αποκρουστικό πρόσωπο της εργοδοσίας».

Με Ενωση Προσώπων και στη «Μάιτεξ»

Στην επιχείρηση «Μάιτεξ» στην Ξάνθη (ιματισμός) η εργοδοσία προχώρησε στη σύσταση Ενωσης Προσώπων με την οποία υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση που καταργεί την κλαδική ΣΣΕ. Ετσι, οι 80 περίπου εργαζόμενοι σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη (η έδρα της εταιρείας) θα αμείβονται με μισθούς 586 ευρώ μεικτά.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να ακυρώσουν στην πράξη το τσάκισμα των μισθών τους. «Οποιο βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας κάνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να σηκωθούμε. Σε καλούμε τώρα, με κάθε τρόπο, συλλογικά να αγωνιστείς για την ανατροπή της νέας σύμβασης. Ελα σε επαφή με το ΠΑΜΕ να οργανώσουμε την αντίσταση στη νέα μείωση των μεροκάματων, για την καταβολή των δεδουλευμένων», σημειώνει η Γραμματεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν σύμβαση με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα (2013-03-09 00:00:00.0)
Επιδιώκει μείωση μισθών με ατομικές συμβάσεις (2013-02-23 00:00:00.0)
Προσπάθεια γενίκευσης των ατομικών συμβάσεων (2012-08-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-04-05 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στις επιχειρησιακές συμβάσεις (2012-04-04 00:00:00.0)
Ενταση της εργοδοτικής επιθετικότητας (2011-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ