Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τελική έφοδος κατά της Πρόνοιας

Ερχεται νομοσχέδιο κατά τα πρότυπα του αντι-ΕΣΥ νόμου που έχει την έγκριση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη

Την «ανασυγκρότηση» των υπηρεσιών πρόνοιας της χώρας κατά το μοντέλο του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου για την υγεία και των περιβόητων Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ), που θα δώσει τη χαριστική βολή στις εναπομείνασες δομές πρόνοιας, που βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης μετά και την ψήφιση του αντι - κοινωνικού νόμου 2646/98, ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος χτες, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θέματα της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Υγείας - Πρόνοιας Χρ. Σπυράκη και Δ. Θάνος ήταν η πολιτική του υπουργείου στον τομέα της πρόνοιας, αλλά και τα στάδια εφαρμογή της αντι - ΕΣΥ μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό οι βασικές αρχές ενός νέου νομοσχεδίου για τη «ριζική ανασυγκρότηση του χώρου της πρόνοιας, ο οποίος είναι διεσπαρμένος σε όλη την Ελλάδα κατά το μοντέλο της περιφερειακής συγκρότησης της Υγείας». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επιχείρηση διάλυσης των υπαρχουσών δομών πρόνοιας, οι οποίες με ευθύνη της κυβέρνησης παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει και ο «Ρ» την περασμένη Κυριακή, ο ρόλος των Περιφερειακών Συστημάτων Κοινωνικής Φροντίδας, που σχεδιάζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2002, θα είναι αντίστοιχος με αυτό των ΠΕΣΥ, δηλαδή θα έχουν υπό την εποπτεία τους τις μονάδες πρόνοιας της περιφέρειας και φυσικά τη δυνατότητα να καταργούν ή να συγχωνεύουν υπηρεσίες, αλλά και να μετακινούν κατά βούληση τους εργαζομένους τους. Μια πρόγευση των αλλαγών αυτών έδωσε ήδη ο υφυπουργός Πρόνοιας Δ. Θάνος, ο οποίος με έγγραφό του στις 8.2.2001 προς τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, έδωσε εντολή για τη μετακίνηση 49 εργαζομένων των Κέντρων Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) των νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Πέλλας, Καστοριάς, Σερρών, Εβρου, Λευκάδας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Φλώρινας και Δράμας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζήτησε με τον πρωθυπουργό και τα στάδια εφαρμογής του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο υπουργός Υγείας είπε σχετικά ότι θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των 17 προέδρων - γενικών διευθυντών των ΠΕΣΥ, ενώ για μια ακόμα φορά δήλωσε την εμμονή του στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης που διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Τα προβλήματα είναι εντοπισμένα, οι λύσεις είναι προσδιορισμένες και θεσμοθετημένες, με το πρώτο νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί και τα άλλα που έρχονται σύντομα στη Βουλή. Θα δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό δημόσιο σύστημα υγείας και δεν επιχειρήσουμε θεαματικές ενέργειες που ο χρόνος επιβίωσής τους θα είναι λίγων ημερών, γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην υποχρέωση που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό σύστημα υγείας που να κατοχυρώνει και την υγεία και την αξιοπρέπειά του», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος για να δηλώσει καταλήγοντας ότι στο θέμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου δεν κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

  • Το ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωσή του ζητά απ' την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη μείωση των πόρων λειτουργίας των μονάδων της πρόνοιας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ