Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΚΑ
Φταίνε οι τράπεζες για την ταλαιπωρία

Ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος αποποιείται των ευθυνών της κυβέρνησης και του ΙΚΑ για την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων, θεωρώντας αποκλειστικά υπεύθυνες τις τράπεζες

Συνταξιούχοι περιμένουν έξω από την τράπεζα για να πάρουν τη σύνταξή τους
Συνταξιούχοι περιμένουν έξω από την τράπεζα για να πάρουν τη σύνταξή τους
Την αποκλειστική ευθύνη στις τράπεζες ρίχνει ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, για να δικαιολογήσει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που συνεχίζεται ακόμα έξω από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας με τις ατελείωτες ουρές για να λάβουν τις συντάξεις πείνας.

Σε χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Μ. Νεκτάριος επέρριψε στις τράπεζες όλες τις ευθύνες για το στοίβαγμα των συνταξιούχων. Κατονομάζοντας μάλιστα (μετά και από πίεση) ότι το πρόβλημα δημιούργησαν κυρίως η ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ και η ΕΜΠΟΡΙΚΗ, τονίζοντας ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες.

Ο διοικητής του ΙΚΑ αποποιήθηκε των ευθυνών της διοίκησης του Οργανισμού, αλλά και της κυβέρνησης. Παρόλο που οι ίδιοι έστειλαν τους συνταξιούχους στις τράπεζες, τις κατήγγειλε για ανεύθυνη και αντισυμβατική συμπεριφορά. Οπως σημείωσε, ανακάλυψαν ότι δεν είχαν ενημερώσει τα αρχεία του «ΔΙΑΣ ΑΕ» με τα στοιχεία 60.000 συνταξιούχων. Αποτέλεσμα να θεωρούνται ανυπόγραφοι και να παραπεμφθούν στην Αγροτική, μαζί με τους περίπου 110.000 που δεν είχαν απογραφεί και οι οποίοι θα εξεταστεί τι θα γίνει αν και μέχρι τα τέλη Απρίλη δεν ανοίξουν λογαριασμό σε τράπεζα.

Οπως ανακοίνωσε πάντως ο Μ. Νεκτάριος την Τρίτη πληρώθηκαν 67.000 συνταξιούχοι, σήμερα 55.000, ενώ αύριο θα πληρωθούν όσων τα αρχικά των επωνύμων αρχίζουν από Π έως Ω. Οι πληρωμές όμως θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Απρίλη.

Στις μηχανογραφικές υπηρεσίες των τραπεζών επέρριψε τις ευθύνες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. Θέλοντας μάλιστα να υποβαθμίσει το θέμα, δήλωσε προκλητικά ότι η ταλαιπωρία αφορά «έναν σχετικά μικρό αριθμό συμπολιτών μας».

Με απλήρωτους λογαριασμούς

Οι ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής ήταν μεγάλες και χτες, αν και ο αριθμός των συνταξιούχων ήταν μικρότερος από την Τρίτη. Και πάλι όμως αρκετοί συνταξιούχοι έφυγαν χωρίς τις πενιχρές συντάξεις του κράτους, αλλά με αρκετή ταλαιπωρία. Χαρακτηριστικά ήταν άλλωστε τα λόγια των ίδιων των συνταξιούχων στο «Ρ» έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής στη Ν. Ιωνία, που αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν στην ουρά από τις 3 τα ξημερώματα! Μίλησαν όχι μόνο για τις ατελείωτες ουρές, αλλά και για την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται, με απλήρωτους λογαριασμούς, αφού δεν πήραν ούτε και αυτή την πενιχρή σύνταξη.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια απόγνωσης της Β. Μητροπούλου, που στα 78 της χρόνια την αναγκάζουν παρά τους πόνους στα πόδια να στήνεται στις ουρές των τραπεζών, «δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου, ούτε να περπατήσω. Τα παιδιά μου δεν μπορούν να βοηθήσουν, αφού δουλεύουν όλοι. Τι να κάνω όμως πρέπει να πάρω αυτά τα λίγα λεφτά της σύνταξης».

«Είχα ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική εδώ και μήνες και τώρα με στέλνουν στις ουρές έξω από την Αγροτική. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική» μας λέει ο μπαρμπα - Βασίλης 65 ετών. Παραδίπλα ο Π. Κατσαφάρος, 68 ετών, συμπληρώνει: «Αυτά είναι τα περήφανα γηρατειά. Αίσχος, δεν έχουν καθόλου φιλότιμο. Μας έφεραν στις τράπεζες, λες και το πρόβλημα ήταν το ταχυδρομείο, που τώρα μας βάζουν να το πληρώνουμε».

Ο λογαριασμός της Α. Κυριακάκη 59 ετών έληξε στις 23 Φλεβάρη, «περιμένω τη σύνταξη από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αντέχω άλλη κοροϊδία». Στην ίδια κατάσταση η Σ. Ανανιάδου και η Φ. Γαλανού, που εκτός των άλλων είναι και σεισμόπληκτες και ακόμα μένουν στοιβαγμένες στα λυόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ