Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αθωώθηκαν χτες είκοσι μαθητές

Από παλιότερη κινητοποίηση των μαθητών ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους
Από παλιότερη κινητοποίηση των μαθητών ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους
Αθωώθηκαν χτες από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθήνας οι 20 από τους 30 μαθητές, του 8ου Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνών, οι οποίοι είναι και μέλη των αντίστοιχων μαθητικών συμβουλίων. Το κατηγορητήριο που είχε στηθεί για τους μαθητές «κατέρρευσε», αφού δεν αποδείχτηκε ότι οι κατηγορίες, για παράνομη κατάληψη των χώρων των σχολείων τους και της παρεμπόδισης της ομαλής τους λειτουργίας, το Δεκέμβρη του 1998, δε στηρίζονταν. Οι υπόλοιποι δέκα μαθητές θα δικαστούν ως ενήλικες.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν χτες συμμαθητές τους, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Την ομάδα υπεράσπισης των μαθητών αποτελούσαν οι: Θ. Θεοδωρόπουλος, Φ. Κουβέλης και Δ. Τσοβόλας.

Η όλη διαδικασία δίωξης των μαθητών ξεκίνησε με αναφορά του διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Αθήνας, κ. Πούλου, προς τον εισαγγελέα Ακροάσεων, που ζητούσε να «ελέγξει τις ευθύνες» των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των υπό κατάληψη σχολείων και των γονιών των μαθητών που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία. Στην αναφορά ο εν λόγω διευθυντής χαρακτηρίζει τις καταλήψεις «ομαδική υστερία» και περιγράφει ακόμα και το πώς ο ίδιος έκοψε τις αλυσίδες στο σχολικό συγκρότημα που ήταν υπό κατάληψη (αναφερόταν στο διδακτήριο «Μιχαήλ Νομικός» στα Πατήσια, που συστεγάζει τα 8ο Λύκειο, 32ο Λύκειο, 1ο Εσπερινό Λύκειο, 8ο Γυμνάσιο, 32ο Γυμνάσιο, 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο, 22ο Δημοτικό και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ειδικών Αναγκών).

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η χρονική περίοδος είχε σημαδευτεί από τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, που είχαν κεντρικό αίτημα την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η δίωξη των μαθητών αυτών δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη ολόκληρη βιομηχανία διώξεων για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά το 1998-'99. Ετσι, το επόμενο διάστημα δικάζονται ή καλούνται σε ανάκριση με διάφορες παρεμφερείς κατηγορίες δεκάδες εκπαιδευτικοί, μέλη ΔΣ ΕΛΜΕ, καθώς και εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Σημειώνουμε, επίσης, ότι εκπαιδευτικοί φορείς, ενώσεις γονέων, εργατικά σωματεία, καθώς και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις διώξεις μαθητών και εκπαιδευτικών και απαιτούν εδώ και τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ποινικοποιεί τους αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ