Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κάθε σχολείο και... χαφιές

Η ώρα που η κυβέρνηση θα πατάξει το... έγκλημα στα σχολεία, έφτασε! Και φυσικά ως «έγκλημα» εννοείται η διάθεση των μαθητών για αγωνιστική αντίδραση στην εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ωστόσο, για να περάσει εύκολα το εγχείρημα αστυνόμευσης της σχολικής ζωής, προβάλλονται αφορμές - πολλές φορές και υπαρκτές - όπως παρουσία εξωσχολικών, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, φθορές και άλλα. Ομως ο στόχος είναι ξεκάθαρος, αν και αρκετά συγκαλυμμένος. Σε κάθε σχολείο και χαφιές!

Την πρωτοβουλία...«επιβολής της τάξης» στα σχολεία, ανέλαβαν οι ηγεσίες τεσσάρων υπουργείων (Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης) σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον ΟΑΕΔ με το σχεδιασμό και υλοποίηση του «Προγράμματος φύλαξης των σχολικών κτιρίων». Φύλακες θα επιτηρούν τα πάντα την ώρα λειτουργίας και μη των σχολείων και κάθε δραστηριότητα θα καταγράφεται. Με γιλέκα σήμανσης, φακούς και σφυρίχτρες οι φύλακες θα πραγματοποιούν περιπολίες, θα κρατούν βιβλίο συμβάντων, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ερευνητικό υλικό και θα ενημερώνουν καθημερινά τον διευθυντή του σχολείου (πολύ περισσότερο δε για αποφάσεις των μαθητών και περιπτώσεις καταλήψεων) ακόμα και θα καλούν τη συνδρομή της αστυνομίας ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας, σε περίπτωση... ανάγκης.

Με το πρόσχημα λοιπόν της «φύλαξης» των σχολείων αλλά και της προσφοράς εργασίας σε άνεργους νέους στήνεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης κάθε δραστηριότητας. Ηδη σε ορισμένους δήμους το πρόγραμμα αρχίζει να εφαρμόζεται (στην Αθήνα 440 φύλακες αναλαμβάνουν καθήκοντα από 13 Μάρτη) αλλά και οι εκπαιδευτικοί φορείς αντιδρούν για το απροκάλυπτο της αστυνόμευσης, πρόσφατο είναι το παράδειγμα των φορέων της Κέρκυρας, που ο εκεί δήμος πρωτοστατεί στην επιβολή του μέτρου και οι εκεί μαθητές αντιστέκονται στην εφαρμογή αστυνόμευσης της ζωής τους. Στο πλευρό τους έχουν ταχθεί, τόσο η ΕΛΜΕ του νησιού όσο και η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας, που προτείνουν τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων, πέρα από τις ώρες της σχολικής διαδικασίας και να ανατεθεί σε επιλεγμένους άνεργους αποκλειστικά ο ρόλος του θυρωρού. Πρόταση, στην οποία τα αρμόδια υπουργεία κωφεύουν, μια και η υλοποίησή της δε θα εξυπηρετεί τους πραγματικούς σκοπούς, που δεν είναι άλλη από την αστυνόμευση και τη στενή παρακολούθηση του μαθητικού κινήματος.


Ε.ΤΖ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ