Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κατά της ίδρυσης ανώτερων ιδιωτικών σχολών

Αρνητική αρχική γνωμάτευση σε σχολάρχες από τον εισηγητή τμήματος του ΣτΕ

Κατά της ίδρυσης ανώτερων ιδιωτικών επαγγελματικών και τεχνικών σχολών τάχθηκε ο εισηγητής Σύμβουλος Επικρατείας Γ. Ανεμογιάννης, προτείνοντας να απορριφθούν οι προσφυγές των σχολών «Κορέλκο» και «Παστέρ», οι οποίες προγραμματίζουν να λειτουργήσουν ανώτερες σχολές (υγείας και πρόνοιας, διοίκησης και οικονομίας, τεχνολόγων, γραφικών τεχνών κλπ.) στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Η όρεξη των σχολαρχών άνοιξε προφανώς μετά την ψήφιση της κοινοτικής οδηγίας 89/48 και την εξέλιξη με τη «Διακήρυξη της Μπολόνια», που η εφαρμογή της οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση των σπουδών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ο εισηγητής του τμήματος, που εκδικάζει την υπόθεση, αναφέρθηκε στα πλαίσιο λειτουργίας των ανώτερων σχολών και τις αρμοδιότητες της Πολιτείας. Ειδικότερα, ανέφερε:

  • Η ιδιωτική ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται βασικά από το κράτος και «κατά παραχώρηση από αυτό από ιδιώτες».
  • Στο νομοθέτη επαφίεται η ευχέρεια να εκδώσει κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση ανώτερων επαγγελματικών σχολών και η μη έκδοση νόμου «δε συνιστά παράλειψη νόμιμης ενέργειας κατά τον εισηγητή».
  • Η παροχή από το κράτος ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι και μέσα στο πνεύμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ο οποίος έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με νόμο το 1984, ο οποίος αναφέρεται στις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών.

Επίσης, ο εισηγητής υποστήριξε ότι η παροχή ανώτερης εκπαίδευσης μόνο από το κράτος δεν αντίκειται στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία των επιχειρήσεων, ούτε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Με την προσφυγή τους οι εκπρόσωποι των δύο σχολών «Κορέλκο» και «Παστέρ» στρέφονταν κατά της άρνησης του υπουργού Παιδείας να χορηγήσει άδειες για τις παραπάνω σχολές. Ωστόσο, κατά τη χτεσινή συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας δεν παραστάθηκε στη δίκη. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων με 8 επίπεδα κατάταξης (2014-04-02 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση (2009-11-14 00:00:00.0)
Μπροστά στα αδιέξοδα της ψευτοανωτατοποίησης (2003-05-03 00:00:00.0)
Συνταγματική η απαγόρευση της διπλοθεσίας σε γιατρούς (2000-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ