Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Απαιτείται άμεση απόσυρση

Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου - απάτης, που αντί να αναβαθμίσει τα ΤΕΙ υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών, φοιτητών, μηχανικών κλιμακώνονται.

Για την Πέμπτη 8/3 έχουν πάρει απόφαση να κινητοποιηθούν τρεις φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου (Μηχανολόγοι, ΤΕΜΦΕ και Ηλεκτρολόγοι), ενώ την ίδια μέρα στις 2 μ.μ., το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) καλεί σε συγκέντρωση ακαδημαϊκών δασκάλων, φοιτητών και μηχανικών στα Προπύλαια.

Επίσης, την Πέμπτη 15/3 απαντούν με νέο φοιτητικό συλλαλητήριο οι Σύλλογοι Βιολογικού και Μαθηματικού που καταδικάζουν συνολικά τη Διακήρυξη της Μπολόνια, η οποία προβλέπει σπάσιμο των σπουδών σε δυο κύκλους με υποβαθμισμένες προπτυχιακές σπουδές και καθιέρωση συστήματος πιστωτικών μονάδων με αξιολόγηση μαθημάτων, σχολών και πτυχίων σύμφωνα με «την προσφορά τους στην αγορά». Αυτά θα έχουν ως συνέπεια την εξίσωση όλων των μεταλυκειακών σπουδών και σ' αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν οι σύλλογοι, επιχειρείται και η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών τους «αλλά βαφτίζοντας το ψάρι κρέας!».

Απέναντι σ' όλα αυτά, απαιτούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, ειδίκευση στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου, που να οδηγούν σε διδακτορικό και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, καλούν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε συντονισμό στις 11 Μάρτη.

Στις 15/3 κινητοποιούνται, επίσης, οι φοιτητές της Πάτρας με απόφαση του συλλόγου Βιολογικού. Επίσης, η προχτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας, απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, το πάγωμα εφαρμογής της Διακήρυξης της Μπολόνια, συντονίζεται με τα άλλα πανεπιστήμια, το ΤΕΕ και τους συλλόγους μηχανικών και προειδοποιεί με αναστολή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των τμημάτων της «σε περίπτωση συνέχισης της κυβερνητικής αδιαλλαξίας».

Εν τω μεταξύ, το ΤΕΕ με νέα ανακοίνωσή του καταδικάζει τις «προσωπικές» επιθέσεις που δέχεται ο πρόεδρός του και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι εάν χρειάζονται επιπλέον απόφοιτοι ΑΕΙ, να προχωρήσει η πολιτεία «στην ενίσχυση των υπαρχόντων ιδρυμάτων ή τη δημιουργία και νέων», εξασφαλίζοντας όμως την οικονομική και υλικοτεχνική υποδομή, την επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού σε γνώσεις και αριθμό και τα κατάλληλα προγράμματα σπουδών. Επίσης, το ΤΕΕ έχει προγραμματίσει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων αναφορικά με τις θέσεις του πάνω στο θέμα, με τα πολιτικά κόμματα. Σ' αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρός του, Κ. Λιάσκας συναντιέται σήμερα με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες (2019-11-08 00:00:00.0)
Την Πέμπτη στους δρόμους (2007-10-30 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις αύριο σε δεκαέξι πόλεις (2005-10-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αγωνιστικά αύριο (2001-05-29 00:00:00.0)
Προχωράει ο συντονισμός του αγώνα (2001-03-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ