Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «κοινωνικές επιχειρήσεις»

Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα των παιδικών σταθμών και το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός, κάποιοι δήμοι, εμφανίζουν πρωτοβουλίες που υποτίθεται πως δίνουν λύση στο πρόβλημα. Μία από αυτές είναι και η σύσταση συνεταιριστικών επιχειρήσεων από άνεργους βρεφονηπιοκόμους, καθαρίστριες και γενικά ό,τι αφορά τη λειτουργία ενός παιδικού σταθμού. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν παιδικούς σταθμούς που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Οι άνεργοι θα εργάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως εργολάβοι και θα πληρώνονται από τα κέρδη που η επιχείρηση θα έχει, δηλαδή από τα τροφεία που θα εισπράττουν από τους γονείς. Τη δυνατότητα αυτή δίνει νόμος του κράτους που αφορά τη λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα και ουσιαστικά συνεπάγεται τη μετατροπή του μόνιμου χαρακτήρα μίας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες σε εκ περιτροπής υπηρεσία που θα παρέχεται έναντι αμοιβής.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δήμοι που θα επιλέξουν αυτό το δρόμο, να υλοποιήσουν δηλαδή τις κυβερνητικές κατευθύνσεις στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας αλλά και για να δώσουν ένα διέξοδο στο πρόβλημα της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, θα το προβάλλουν ως λύση που βοηθά. Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί χέρι βοηθείας στα σχέδια αποδόμησης του όποιου δημόσιου χαρακτήρα έχουν κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Αλλωστε, προς τα εκεί πλησιάζει όλο και περισσότερο συνολικά η λειτουργία των δήμων, της Τοπικής Διοίκησης. Η κατεύθυνση γι' αυτή την εξέλιξη φάνηκε το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της ΚΕΔΕ, η οποία αντί να διεκδικεί τη χρηματοδότηση από το κράτος των δημοτικών κοινωνικών δομών, ώστε να ανταποκριθούν στο σύνολο των αναγκών, πλάσσαρε τη λύση της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των δήμων. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι η χρηματοδότηση των δήμων είναι τραγικά μειωμένη και συγκεκριμένα από 135 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνη μειώθηκε σε 96 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλη, ενώ από τον Αύγουστο και για τους πέντε μήνες μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να προσγειωθεί στα 70 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Καλλιθέας πρότεινε στους συμβασιούχους του δήμου του να προχωρήσουν στη σύσταση επιχείρησης για τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης στους απολυμένους του δήμου του. Ενώ ο δήμαρχος Ιλίου προχώρησε παραπέρα, κάνοντας πράξη, ήδη από την προηγούμενη βδομάδα την εγγραφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που ίδρυσαν 9 απολυμένοι, στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του υπουργείου Εργασίας. Στόχος να φιλοξενηθούν περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν εξαιτίας της μη έγκρισης του απαραίτητου προσωπικού. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που συστήθηκε στο δήμο Ιλίου θα εργάζονται με δελτίο παροχής και θα πληρώνουν ΤΕΒΕ.

Το πρόβλημα θα γίνεται εντονότερο, καθώς οι περικοπές της χρηματοδότησης των δήμων είναι στην ημερήσια διάταξη, όπως και η ανέχεια των λαϊκών οικογενειών που μένουν με πενιχρό ή καθόλου εισόδημα. Πάνω σε αυτή την ανάγκη και την απειλή της κατάργησης των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών προσφέρουν, θα πατήσουν δήμοι για να διευρύνουν το δίκτυο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Λογική που πρέπει να αποτραπεί και μέσα από τη δράση στις γειτονιές και τα δημοτικά συμβούλια.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ