Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Iδιωτικοποιήσεις για να έχουν κέρδη οι ιδιώτες

Η εκποίηση των ΕΛΤΑ, της ΕΛΒΟ και 23 λιμανιών στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Τράπεζες - εργοστάσια - καράβια ανήκουν στο λαό», λέει το πανό από την πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ με αφορμή το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας
«Τράπεζες - εργοστάσια - καράβια ανήκουν στο λαό», λέει το πανό από την πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ με αφορμή το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε μια προσπάθεια να απαντήσει άμεσα στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για τη μεταφορά κερδοφόρων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, προχωρά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αδιαφορώντας πλήρως για τις τεράστιες συνέπειες που θα έχουν οι επιλογές της. Ηδη με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ανακοινώθηκε η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ, της «Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων», αλλά και 23 λιμανιών της χώρας, τα οποία θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματικά σχήματα, που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους.

Η φρενίτιδα των ιδιωτικοποιήσεων δε σταματά εδώ. Μέσα στον Αύγουστο, αναμένονται ανακοινώσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ενώ στον πίνακα των προγραφών βρίσκονται ακόμη: Τα «Ελληνικά Πετρέλαια», η ΔΕΗ (όπου προκρίνεται ως λύση η πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης), η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, ΟΛΠ και ΟΛΘ, ο ΟΔΙΕ, η ΛΑΡΚΟ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα περιφερειακά αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι (Εγνατία), το Καζίνο της Πάρνηθας κ.ά.

Πρόκειται για κατάλογο 28 ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του 2013. Σε άμεση προτεραιότητα - καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012 - βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ, του Κέντρου Τύπου στο Μαρούσι (Golden Hall), ενώ σειρά έχουν το «φιλέτο» των 6.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό, η ΔΕΠΑ και η «αξιοποίηση» των εκτάσεων Κασσιόπης στην Κέρκυρα και Αφάντου στη Ρόδο. Παράλληλα, ήδη το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει ολοκληρώσει την καταγραφή περίπου 82.000 ακινήτων του Δημοσίου τα οποία κατέχουν συνολικά 35 φορείς, εκ των οποίων τα 30.000 κρίνεται ότι είναι έτοιμα προς αξιοποίηση...

Νομοθετική εκκαθάριση...

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των ιδιωτικοποιήσεων, είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη βδομάδα σύσκεψη των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, οι οποίοι συμφώνησαν να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αίρονται 72 νομικά εμπόδια και κωλύματα στην ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή του Δημοσίου κατά 51% σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, και σε άλλες περιπτώσεις (ΟΠΑΠ) της διατήρησης του 34% των μετοχών. Με τις νομοθετικές αυτές ανατροπές πέφτουν και τα τελευταία εμπόδια για την ιδιωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΤΑ και των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας, ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Παράλληλα, επεξεργάζονται νέες ανατροπές στις χρήσεις γης, άρση υφιστάμενων περιορισμών, με τους οποίους απαγορεύεται η δόμηση για λόγους προστασίας των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Στο σφυρί 23 λιμάνια

Με τη χτεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταφέρεται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η αρμοδιότητα παραχώρησης σε τρίτους - μέσω συμβάσεων παραχώρησης - κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων.

Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε:

Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδας, Καλαμαριά (Αρεστού), Κω, Αλιμο, Υδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ