Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει συνθήκες γαλέρας

Πάνω από 300 εργάτες δουλεύουν σκυμμένοι στα γόνατα επί 8 ώρες, μέσα σε άγρια εντατικοποίηση και αποπνικτική ατμόσφαιρα

Συνθήκες εργασιακής «γαλέρας» επικρατούν στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο του Ορυχείου Αμυνταίου (περιοχή Αναργύρων), όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Φλώρινας του ΠΑΜΕ με σχετική ανακοίνωσή της. Στο εργοτάξιο - στις όχθες της Λίμνης Χειμαδίτιδας - έχει ανακαλυφθεί παραλίμνιος οικισμός από την εποχή του χαλκού και στις ανασκαφές δουλεύουν περισσότεροι από 300 εργάτες. «Τις εργασίες ανασκαφής», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «έχει αναλάβει η εταιρεία "ΓΑΙΑ" (εταιρεία που δραστηριοποιείται στις εργολαβίες της ΔΕΗ και της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο δήμαρχος Αμυνταίου)».

Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην περιοχή και αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, τα μεικτά ημερομίσθια έχουν ως εξής:

-- 28,80 ευρώ για παντρεμένους άνω των 25 ετών.

-- 26,18 ευρώ για ανύπαντρους άνω των 25 ετών.

-- 25,11 ευρώ για παντρεμένους κάτω των 25 ετών.

-- 22,83 για ανύπαντρους κάτω των 25 ετών.

Οπως τονίζει τα ημερομίσθια αυτά είναι «πολύ κάτω από τις συμβάσεις ακόμα και των οκταμηνιτών και διμηνιτών της ΔΕΗ».

Ωστόσο τα χαμηλά μεροκάματα - που είναι στο ύψος των νέων κατώτατων ημερομισθίων - είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. «Οι εργαζόμενοι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «για να πάνε στο χώρο εργασίας κάνουν 15-20 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας (η εταιρεία βάζει λεωφορεία μόνο για τους αρχαιολόγους και όχι για τους εργάτες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πενιχρού μεροκάματου να το ξοδεύουν σε ναύλα), εργάζονται σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης, σκυμμένοι στα γόνατα επί 8 ώρες, σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, με 38 βαθμούς θερμοκρασία, χωρίς πόσιμο νερό, με ελάχιστες χημικές τουαλέτες που δεν επαρκούν και με συνεχείς ταπεινώσεις και απειλές».

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έκανε εργαζόμενη του εργοταξίου στο «Ρ», ότι ακόμη και στον πρόσφατο καύσωνα όπου οι εργασίες πρέπει να σταματήσουν στους εξωτερικούς χώρους, οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο δούλευαν κανονικά, ακόμη και κάτω απ' τον ήλιο. Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, σε κανέναν εργαζόμενο δεν έχει επιτραπεί να δει τη σύμβαση που έχει υπογράψει.

«Πολλοί εργαζόμενοι, μη αντέχοντας αυτές τις συνθήκες, σηκώνονται και φεύγουν», επισημαίνει το ΠΑΜΕ. Και καταλήγει: «Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, ξεπερνώντας το φόβο και απειλές, να οργανωθούν στο ταξικό εργατικό κίνημα και να παλέψουν μέσα στο χώρο δουλειάς, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Μέσα από μαζικές διαδικασίες (συνελεύσεις, συσκέψεις, κλπ.) να φτιάξουν επιτροπές αγώνα και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία θα είναι δίπλα τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ