Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Καταδικάζουν το λαό σε μόνιμη εξαθλίωση
  • Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχει «κλειδώσει» το σύνολο των βάρβαρων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ
  • Νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση

Παλλαϊκή η καταδίκη στα χαράτσια και τη φοροληστεία, παλλαϊκό το αίτημα την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία
Παλλαϊκή η καταδίκη στα χαράτσια και τη φοροληστεία, παλλαϊκό το αίτημα την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία
Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των μέτρων εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων του νέου μνημονιακού πακέτου της περιόδου 2013-2014 βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά χτες από την Καλαμάτα να αξιώνει την υποταγή του λαού στο σφαγιασμό του.

Η «μαύρη» λίστα των 11,6 δισ. της διετίας, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να καλυφθεί η «τρύπα» του προϋπολογισμού του 2012 αποτελούν ένα αντιλαϊκό «μείγμα» που θα οδηγήσει με βίαιο τρόπο το σύνολο των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων μόνιμα και βαθιά στην απόλυτη φτώχεια.

Μείωση των συντάξεων από τα 700 ευρώ, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, περικοπές σε μισθούς, κατακρεούργηση των κοινωνικών επιδομάτων, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πλήρης διάλυση της Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας είναι τα μέτρα που μεταξύ άλλων φαίνεται να έχουν «κλειδώσει».

Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά το εύρος και τη σκληρότητα των μέτρων, ο πρωθυπουργός επέλεξε χτες να δώσει δήθεν «εθνικό» χαρακτήρα στην ταξική πολιτική εναντίον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος της πλουτοκρατίας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση. Προκαλώντας και εμπαίζοντας το λαό, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε: «Η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά. Αγωνιζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε το στόχο, που δεν είναι άλλος από τη γρήγορη έξοδο της χώρας από την κρίση. Και προς την κατεύθυνση αυτή, καλώ όλους τους Ελληνες, πέρα και πάνω από κόμματα, να είμαστε μία ενωμένη γροθιά. Γιατί τώρα είναι η Ελλάδα που μετράει και τίποτα άλλο».

Ουσιαστικά ο Αν. Σαμαράς κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να γονατίσουν μπροστά στα νέα μέτρα και να πληρώσουν για ακόμα μια φορά θυσιάζοντας τα δικαιώματά τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάνοδος σε υψηλή κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Η «σιγουριά» του πρωθυπουργού, ότι θα κερδίσει τη «μάχη» και θα βγάλει τη «χώρα από την κρίση», δεν αφορά τη ζωή και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού όποτε και αν επιτευχθεί θα βρει τα φτωχά λαϊκά στρώματα χωρίς δικαιώματα.

Το αντιδραστικό χρονοδιάγραμμα

Τα πάντα, ωστόσο, θα οριστικοποιηθούν στη νέα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία όπως προανήγγειλε χτες ο Αν. Σαμαράς θα πραγματοποιηθεί πριν από την άφιξη του επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα, στις 22 Αυγούστου. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μόλις ετοιμαστεί η λίστα με τις περικοπές ύψους 11,6 δισ. ευρώ θα δοθεί στα χέρια των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά την επιστροφή Σαμαρά και συγκεκριμένα από τις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο και τα στελέχη των υπουργείων «που σηκώνουν τον κύριο όγκο των περικοπών».

Στις 20 Αυγούστου, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το αντιλαϊκό πακέτο θα έχει λάβει την τελική του μορφή. Το διήμερο 20-21 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει και η τυπική έγκριση των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014. «Το πακέτο θα έχει οριστικοποιηθεί στις κεντρικές του κατευθύνσεις μέχρι την έλευση του Γιούνκερ στην Αθήνα», σημείωναν χτες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Στα τέλη Αυγούστου θα επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας για τις τελικές συζητήσεις με την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν διευκρινίζει ακόμα πότε θα γίνει η επίσημη «παρουσίαση» των μέτρων, αλλά την ίδια ώρα συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι θα «υπάρξει διάγγελμα» του Αν. Σαμαρά πριν την ανακοίνωσή τους από τον υπουργό Οικονομικών.

Βαθύ μαχαίρι σε συντάξεις - μισθούς - επιδόματα

Πίσω από τις χτεσινές εθνικές κορόνες του πρωθυπουργού κρύβεται ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν αναζητά «εναλλακτικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα», όπως ψευδώς υπόσχονταν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνητικοί εταίροι των κομμάτων του κεφαλαίου, αλλά προσθέτει συνεχώς στο «μαύρο» κατάλογο σκληρά μέτρα που ισοπεδώνουν τη ζωή του λαού.

Αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να «διαρρέει» ότι «ακόμα αναζητά μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο», κυβερνητικά στελέχη θεωρούν δεδομένες τις δραστικές περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα.

Τα «μέτρα» που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμα και τα 6 δισ. ευρώ. Με βάση τα σενάρια οι μειώσεις στις συντάξεις θα ξεκινήσουν από τα 700 ευρώ με ποσοστό του 2%, ενώ στο «τραπέζι» βρίσκονται και δυο σχέδια για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Είτε με γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 66-67 χρόνια, είτε αύξηση των «ελάχιστου εργάσιμου χρόνου» για σύνταξη από τα 15 στα 20 χρόνια είτε με την εφαρμογή και των δυο!

Επισπεύδουν αποκρατικοποιήσεις και «εφεδρεία»

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο - «σκούπα» με τις 77 ρυθμίσεις που θα «διευκολύνουν» τη διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013 να έχουν προχωρήσει οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις.

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση των ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ και η χτεσινή απόφασή της να εκχωρηθούν στους ιδιώτες άμεσα 23 λιμάνια, φανερώνει τους φιλομονοπωλιακούς σχεδιασμούς της να παραδώσει στους μονοπωλιακούς ομίλους με συνοπτικές διαδικασίες το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή νέας εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές φέρεται να έχει εγκριθεί και από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Βάσει των ίδιων πηγών θα αφορά 40.000-45.000 εργαζομένους στο στενό δημόσιο τομέα, σε όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου, στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τη συνδρομή των εταίρων η σφαγή

Η επιτάχυνση των κυβερνητικών σχεδιασμών για τις μαζικές «αποκρατικοποιήσεις», αλλά και την «ολοκλήρωση» του πακέτου των μέτρων, συνδέεται και με τις επαφές του πρωθυπουργού την επόμενη βδομάδα με αξιωματούχους από την ΕΕ. «Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στους εταίρους μας», σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη. Μετά την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, ο Αν. Σαμαράς θα βρεθεί στο Βερολίνο στις 24 Αυγούστου όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ και την επόμενη μέρα βρεθεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ. Εξάλλου στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να συναντηθεί μέσα στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι. Οι συναντήσεις θα γίνουν και ενόψει της συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ στις 14 Σεπτέμβρη όπου θα συζητηθεί η έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να προτάξει την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εφαρμογή των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών και την υλοποίηση των ευρωενωσιακών πολιτικών. Ωστόσο χτες το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ο Αν. Σαμαράς στις συναντήσεις του θα θέσει και το «αίτημα» της συγκυβέρνησης για «παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα δυο χρόνια», δηλαδή για παράταση της λιτότητας μέχρι το 2016 και αφού πρώτα θα έχουν ψηφιστεί τα βάρβαρα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία το σχέδιο εξόντωσης του λαού (2012-09-27 00:00:00.0)
Ομόθυμα χιμάνε να συντρίψουν το λαό (2012-08-30 00:00:00.0)
Να ξεσηκωθεί ο λαός για να μην τον συντρίψουν (2012-08-26 00:00:00.0)
Δρομολογεί την ολοκλήρωση της χρεοκοπίας του λαού (2012-08-19 00:00:00.0)
Δημόσιο: 70.000 απολύσεις! (2012-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ