Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση δίχως τέλος

Η επιμονή των αστικών επιτελείων να ρίχνουν το φως της δημοσιότητας στα παζάρια για τα τρέχοντα μέτρα, ύψους 11,5 δισ. και βάλε, πέρα από την τρομοκράτηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, εξυπηρετεί και έναν άλλο σκοπό: Να κρυφτεί ότι αυτά τα μέτρα έρχονται σε συνέχεια των προηγούμενων και αποτελούν τη «γέφυρα» για τα επόμενα. Με άλλα λόγια, το «πακέτο» που τώρα συζητιέται έχει την αυτοτέλειά του στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα, αποτελεί όμως ένα μόνο κομμάτι της μόνιμης και λυσσαλέας επίθεσης που δέχεται ο λαός, στην προσπάθεια της αστικής τάξης και των κομμάτων της να του φορτώσουν την κρίση. Οι συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων που καταρτίζονται αυτές τις μέρες είναι πολλαπλάσιες για τα λαϊκά στρώματα, τα οποία έχουν ήδη πτωχεύσει και τους αφαιρούνται τώρα οι τελευταίες κατακτήσεις για λογαριασμό των μονοπωλίων και των μεγαλοεπιχειρήσεων.

Πριν ακόμα κοπάσει ο ντόρος για τα μέτρα που θα οριστικοποιηθούν μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, έρχεται το επόμενο κύμα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, που θα ανακοινωθεί επίσημα μέχρι και τις 15 Οκτώβρη και θα οδηγήσει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά να περάσουν το φετινό χειμώνα σε συνθήκες παγωνιάς. Το Γενάρη του 2013 έρχονται αυξήσεις έως 25% στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι και τον Ιούνη του επόμενου έτους, με στόχο να «εξοικονομηθούν» 265 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, ο ΟΑΣΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου των 1,40 ευρώ σε 1,75 ευρώ και του μειωμένου από 1,20 σε 1,50 ευρώ, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη τη μετακίνηση των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού στον αστικό ιστό.

Την ίδια περίοδο θα αρχίσουν να ενσωματώνονται και οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των εταιρειών ύδρευσης, ενόψει της παραπέρα αποκρατικοποίησής τους. Τα εμπορευματοποιημένα ρεύμα και νερό θα γίνουν πιο ακριβά για το λαό, για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγαλοεπενδυτών. Στα τέλη του 2012 αναμένεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα εξαϋλώσει κάθε φοροαπαλλαγή που γλίτωσε από τις προηγούμενες «μεταρρυθμίσεις», ενώ θα ακολουθήσουν οι νέες περικοπές σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του «διαλόγου για την αλλαγή καθορισμού της κατώτερης αμοιβής» που προβλέπει το μνημόνιο και μεθοδεύει ήδη το υπουργείο Εργασίας με τους εργοδότες.

Σε σχόλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα, το ΚΚΕ σημείωνε ότι «τα νέα άγρια μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και ΕΕ είναι η συνέχεια, αλλά όχι το τέλος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει στο λαό». Οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν απόλυτα. Από αυτή τη σκοπιά, καμιά αναμονή δε δικαιολογείται, ούτε αρκεί ο λαός να αγανακτεί. Οσο υποκύπτει στον εκβιασμό που λέει «κάνε θυσίες για να μείνουμε στο ευρώ και να ανακάμψουν τα καπιταλιστικά κέρδη», τόσο θα δυναμώνουν τα ραπίσματα από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, τόσο θα βουλιάζει βαθύτερα στη φτώχεια. Τώρα πρέπει ο λαός να μετρήσει σωστά τα πράγματα, να κάνει επιλογές που απαντούν στα πραγματικά του συμφέροντα. Τέρμα οι θυσίες για το κεφάλαιο. Λαϊκή οργάνωση και συμμαχία ενάντια στον κοινό εχθρό, την ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματα που τους υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ