Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΕ
Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και αγροτοκτηνοτρόφους ζητά το ΚΚΕ

Νέα παρέμβαση του Κόμματος που κατέθεσε δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις (φωτ.) ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αγωνιστικού συντονισμού εργαζομένων και φτωχομεσαίων αγροτών
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις (φωτ.) ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αγωνιστικού συντονισμού εργαζομένων και φτωχομεσαίων αγροτών
Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δυσμενείς επιπτώσεις που έφερε και θα φέρει η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας και η παράδοση του λεγόμενου «υγιούς» τμήματό της στην Τράπεζα Πειραιώς, ζητά το ΚΚΕ με δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή. Τις δύο Επίκαιρες κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής και Νίκος Μωραΐτης.

Επίκαιρη για τους εργαζόμενους

Στην Επίκαιρη Ερώτηση για τους εργαζόμενους σημειώνεται:

«Πριν ακόμη στεγνώσουν οι υπογραφές για τη χαριστική παραχώρηση του "υγιούς" τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των προωθούμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αποκαλύφτηκαν οι δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους της ΑΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς απαιτεί να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας ατομικά εξέλιξη που οδηγεί στην κατάργηση της δικής τους επιχειρησιακής σύμβασης. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ πάνε στην Τράπεζα Πειραιώς ως νεοπροσλαμβανόμενοι, χάνοντας ένα τμήμα των αποδοχών τους που είχε κατακτηθεί με τις επιχειρησιακές τους συμβάσεις.

Η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς αποκτά το διευθυντικό δικαίωμα για μεταθέσεις, αλλαγή θέσης και μεταφορά σε κάθε υποκατάστημά της ή θυγατρική εταιρεία, σε περίπτωση άρνησης από πλευράς του εργαζόμενου καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας.

Επίσης, δέχονται ισχυρό πλήγμα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων της ΑΤΕ καθώς η Τράπεζα Πειραιώς καταργεί επί της ουσίας το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο Υγείας (ΤΥΠ-ΑΤΕ) και επιδιώκει την ένταξή τους στον κλάδο Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ, στο οποίο ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς. Με αυτήν την εξέλιξη αφαιρούνται βίαια από 20.000 περίπου εργαζόμενους και συνταξιούχους μια σειρά παροχές Υγείας που αποδίδονταν μέχρι σήμερα μέσα από το ΤΥΠ-ΑΤΕ. Τέλος, εκφράζεται ο φόβος ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης γι' αυτούς που είχαν προσληφθεί πριν από το 1993.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για τη διατήρηση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ΑΤΕ όπως προβλέπονταν από την επιχειρησιακή τους σύμβαση.
  • Για την αφαίρεση των δυσμενών όρων της νέας σύμβασης σχετικά με μεταθέσεις και μονομερείς μεταβολές.
  • Για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για όσους αποχωρούν.
  • Για τη διατήρηση του ΤΥΠ-ΑΤΕ και τη ρύθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων».
Επίκαιρη για αγροτοκτηνοτρόφους

Επίσης, στην Επίκαιρη Ερώτηση για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους αναφέρεται:

«Βαριές και τραγικές είναι οι επιπτώσεις της διάλυσης της ΑΤΕ στους μικρούς και μεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ οι φόβοι για μαζικές δημεύσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενισχύονται χωρίς να υπάρχει καμιά αναφορά γι' αυτό το ζήτημα από την κυβέρνηση.

Η άγρια, αντιλαϊκή, αδιέξοδη και απάνθρωπη πολιτική της, φαίνεται και από την υπονόμευση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, αφού η προοπτική της ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), της Δωδώνης, της ΣΕΚΑΠ κ.ά. είναι στον άμεσο προγραμματισμό της.

Αν και αυτές οι κρατικοσυνεταιριστικές αγροτικές επιχειρήσεις ουσιαστικά δημιουργήθηκαν με τη συμβολή και κόπο των αγροτών και εργαζομένων σε αυτές, είναι αναγκαίες, χρήσιμες και παραγωγικές για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και του αγροτικού εισοδήματος, η πώλησή τους στον ιδιώτη ενέχει κινδύνους ακόμη και κλεισίματός τους, αν αυτό συμφέρει την κερδοφορία του ιδιώτη, με τραγικές επιπτώσεις σε όλο το λαό και τη χώρα, αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές και η ανεργία.

Δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό αγροτικής γης που ήταν υποθηκευμένο στην ΑΤΕ, καθώς και οι μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις (ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ κ.ά.) συγκαταλέγονται στο μη υγιές τμήμα της ΑΤΕ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθενται να πάρει προκειμένου:

  • Να μειωθούν οι υποθήκες στα χρέη των αγροτών στο αντίστοιχο ύψος των δανείων και να μην υπάρχει καμία υποθήκη στα καλλιεργητικά βραχυπρόθεσμα δάνεια, ενώ όσοι έχουν πληρώσει τουλάχιστον το διπλάσιο του αρχικού δανείου, να διαγράφεται οριστικά το χρέος. Οσοι συνεχίζουν να έχουν οφειλές, να υπάρξει πάγωμα χρεών όσο διαρκεί η κρίση για όλους τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
  • Να υπάρξει άμεση και επαρκής δανειοδότηση στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους με επιτόκιο στο 1%.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός στην κύρια κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της αγροτικής οικογένειας και της αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ.
  • Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ κ.ά.) και να σχεδιαστεί η ανάπτυξή τους για παραγωγή που να καλύπτει τις εγχώριες λαϊκές ανάγκες και εξαγωγές όπου είναι δυνατόν.
  • Τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών να ελεγχθούν κατά περίπτωση. Να διαγραφούν όσα έχουν πληρωθεί στο 2πλάσιο του αρχικού δανείου και να υπάρξει άμεση και επαρκής δανειοδότηση με επιτόκιο στο 1%, για παραγωγικές διαδικασίες και κυρίως για τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΑΤΕ είναι μόνο η αρχή (2012-08-21 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε χτες η 48ωρη απεργία (2012-07-11 00:00:00.0)
Ξεπουλήθηκαν ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ (2012-02-19 00:00:00.0)
Η ΑΤΕ ανακοίνωσε και επίσημα το πωλητήριο (2011-08-13 00:00:00.0)
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο (2011-05-13 00:00:00.0)
Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και αγρότες ζητάει το ΚΚΕ (2010-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ