Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να σταματήσει η φοροαφαίμαξη του λαού

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα χαράτσια και η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει προνόμια και φοροαπαλλαγές
Τα χαράτσια και η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει προνόμια και φοροαπαλλαγές
Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη φοροαφαίμαξη που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφισή τους. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ολοκληρώνει την επεξεργασία του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων που θα πλήξει άμεσα μισθωτούς, συνταξιούχους και συνολικά τη λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή ενάντια στα εισοδήματά τους.

Στον ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στο χαράτσι της ΔΕΗ ήρθαν να προστεθούν και τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ενώ αναμένεται και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, αλλά και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό για το πετρέλαιο κίνησης.

Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν ως ένα βαθμό το μέγεθος της φοροληστείας. Από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012 για τα φυσικά πρόσωπα προκύπτει επιπλέον φόρος εισοδήματος 4,7 δισ. ευρώ περίπου, ενώ η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ περίπου, εάν προστεθούν η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, όταν για το οικονομικό έτος 2011 η συνολική επιπλέον επιβάρυνση από το φόρο εισοδήματος ανήλθε στα 1,1 δισ. ευρώ.

Η νέα φοροαφαίμαξη έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, που εξανεμίζουν τα λαϊκά εισοδήματα. Είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής κατάργησης του αφορολόγητου και της μείωσης των εκπτώσεων για δαπάνες τη στιγμή που μειώνεται συνεχώς ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο οποίος σήμερα έχει φτάσει στο 20% και προβλέπεται περαιτέρω μείωση.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο φορολογικός ανταγωνισμός και η ανάγκη, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, προσέλκυσης επενδύσεων θα οδηγήσουν πλέον σε συνολική φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου.

Η νέα εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν πρόκειται να πλήξει τη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία που μπορεί να φοροδιαφύγει εξαιτίας της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίου, των φορολογικών παραδείσων και των offshore εταιρειών και των διαφόρων απορρήτων, αλλά, αντίθετα, θα οδηγήσει, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, σε νέα φορολογικά μέτρα ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την άμεση κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών για να ανακουφισθεί η λαϊκή οικογένεια από την τεράστια φοροεπιβάρυνση. Υποστηρίζει την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων και τη φορολογία τμημάτων του κεφαλαίου που ουσιαστικά απαλλάσσονται, όπως οι εφοπλιστές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω προβλήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Τετάρτη 26/6 η συγκέντρωση ενάντια στη φοροληστεία (2024-06-21 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι μικροί επιχειρηματίες, «ασυλία» για το μεγάλο κεφάλαιο (2023-12-02 00:00:00.0)
Γενικευμένη ληστεία και αντιλαϊκά χαράτσια παντού (2012-12-11 00:00:00.0)
Πρέπει να ανατραπούν (2012-01-10 00:00:00.0)
Παρέμβαση στήριξης στους "μη έχοντες" (1996-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ