Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Βάστα Πανταγιά...

Εν γνώσει των συνεπειών, δηλώνω ευθαρσώς ότι όχι μόνο «είμαι με τον Πανταγιά», αλλά και θα τον υπερασπιστώ μέχρι τέλους, μη ορωδών προ του όγκου ενός Πάγκαλου, της αθυροστομίας ενός Γιαννόπουλου, της πονηριάς ενός Λαλιώτη. Και «είμαι με τον Πανταγιά», και γιατί, ως αριστερός, τάσσομαι πάντα στο πλευρό των αδικημένων και κυνηγημένων, αλλά και διότι έχω αντιληφθεί ότι, αν «φύγει από τη μέση» αυτός, θα «πάει στράφι» η μεγάλη υπόθεση της «κεντροαριστεράς» και τότε θα βρεθούμε στο έλεος του διαβολικού διδύμου της «κεντροδεξιάς».

Πιστεύω ακραδάντως ότι είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Πρώτον, γιατί ο ίδιος «πέρασε» κάποτε από την Αριστερά και, ως εκ τούτου, γνωρίζει, εξ ιδίας πείρας, πώς σκέφτονται και τι επιδιώκουν οι «αριστεροί της γυροβολιάς» σε περιόδους πολιτικών μεταγραφών. Δεύτερον, γιατί διαθέτει το χάρισμα, να επικοινωνεί και να συναναστρέφεται με δύστροπους και περίεργους ανθρώπους, όπως είναι πολλοί από τους πρώην αριστερούς. Και τρίτον και κυριότερο, γιατί πιστεύει με πάθος στην ιδέα της «κεντροαριστεράς» και είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά και να παλέψει, με νύχια και με δόντια, για να υλοποιηθεί το «κεντροαριστερό όραμα» και στην Ελλάδα.

Η συγκρότηση της «κεντροαριστεράς» δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Εκτός των άλλων και γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να τα «βρει» σε όλα το ΠΑΣΟΚ με «αριστερούς», που έχουν πολλά «κουσούρια» και πάμπολλες «παραξενιές». Και μόνο ο Πανταγιάς έχει βρει τα «αδύνατα σημεία» του καθένα απ' αυτούς, ώστε να μπορεί να τους ελέγχει και να τους καθοδηγεί.

Π.χ. ξέρει ότι η Δαμανάκη θέλει να την παίρνει κάθε μέρα στο «κινητό» και, επί μία και πλέον ώρα, να της λέει συνεχώς κοπλιμέντα, όχι για το ντύσιμό της, τις καλές σχέσεις της με την Τέχνη και τις παρέες της στην υψηλή κοινωνία, αλλά για την προχωρημένη ευρωπαϊκή πολιτική σκέψη της. Γνωρίζει ότι ο Μπίστης θέλει να του εξασφαλίζει παρουσία κάθε βράδυ στην τηλεόραση, όπου θα εξηγεί πώς πήγε, νοητικά και όχι σωματικά, στο ΠΑΣΟΚ. Βρήκε το «κουμπί» του Ευθυμιόπουλου, ο οποίος θέλει να του κρύβει ότι είναι υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε μια κατ' εξοχήν αντιπεριβαλλοντική κυβέρνηση και να του λέει πως μετέχει σ' ένα κυβερνητικό οικολογικό φόρουμ.

Υπάρχει, όμως, κι ένας πρόσθετος σημαντικός λόγος που τάσσομαι ανεπιφυλάκτως με τον Πανταγιά, ο οποίος αδίκως βρίσκεται στο στόχαστρο των «στενοκέφαλων» του «παλιού ΠΑΣΟΚ» και των «ζηλιάρηδων» του «νέου». Κι αυτός ο λόγος είναι η πλήρης συμφωνία μου με τις θέσεις που γραπτώς και δημοσίως διατύπωσε για την Κύπρο. Διότι, πιστεύω κι εγώ - όπως, άλλωστε, ο Ντενκτάς, ο Ετσεβίτ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση - ότι η Κύπρος θα πρέπει να διχοτομηθεί και de iure, όπως ισχύει de facto, ώστε η Ελλάδα να ησυχάσει από το «Κυπριακό», το οποίο αποτελεί «αγκάθι» στις καλές σχέσεις της με την, παλαιόθεν σύμμαχο και οσονούπω εταίρα της, Τουρκία και «τριβόλι» στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Συμφωνώ, επίσης, με όλες τις άλλες πολιτικές θέσεις που, κατά καιρούς, υποστηρίζει και οι οποίες αποτελούν το «ευαγγέλιο» του εκσυγχρονισμού και της «κεντροαριστεράς». Τού εύχομαι, δε, κουράγιο και δύναμη ν' αντέξει στις επιθέσεις που δέχεται, αναφωνών στεντορείως «βάστα Πανταγιά»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ