Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέος γύρος ανταγωνισμών για τη διαχείριση

Ενα βήμα πριν τους «μηχανισμούς στήριξης» η Ισπανία

Την υπαγωγή της στους λεγόμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, τις αμέσως προσεχείς μέρες, φέρεται να ετοιμάζει η Ισπανία, σύμφωνα με το Ρόιτερς, βάζοντας εκ νέου φωτιά στα τόπια της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διαβεβαίωνε χτες ότι «όποτε το θελήσουν είμαστε έτοιμοι», αλλά η Γερμανία επιμένει στο να αναβάλλει η Ισπανία το αίτημά της και να περιμένει συνολική διευθέτηση του ζητήματος, μαζί με την υπαγωγή της Κύπρου στον ίδιο μηχανισμό και ενδεχόμενα με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Η Γαλλία και η Φινλανδία επιθυμούν μια απόφαση για την Ελλάδα και την Ισπανία τις επόμενες βδομάδες δήλωσε χθες και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φ. Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας.

Διαπραγματευόμενος για λογαριασμό της δικής του αστικής τάξης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι δήλωσε χτες στην Wall Street Journal ότι δεν θα υποβληθεί αίτημα για Μνημόνιο, αν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις «από όλους» ότι θα παρέμβει η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων της Ισπανίας, προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνότερο δανεισμό για τα μονοπώλιά της.

Σύμμαχος της Ισπανίας και άλλων χωρών, που προκρίνουν το συγκεκριμένο μείγμα διαχείρισης, εμφανίζεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο γγ του Οργανισμού, Α. Γκουρία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στη Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, εκφράζει την άποψη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει παρέμβαση στις αγορές ομολόγων των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, ακόμη και χωρίς το προαπαιτούμενο «πρόγραμμα διάσωσης» του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φίκο τάχθηκε χτες υπέρ μιας «ελεγχόμενης εξόδου» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πληροί ακόμη τους αναγκαίους όρους», δήλωσε στη σλοβακική τηλεόραση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μία, ίσως δύο χώρες δε θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη», δείχνοντας ότι τα σενάρια και τα παζάρια στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν.

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, διαπιστώνει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπε το Μνημόνιο και αναφέρεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τις αλλαγές στο «υφιστάμενο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας», εστιάζοντας στο θέμα της λεγόμενης «χρονικής επέκτασης του οικονομικού προγράμματος». Το IIF καταλήγει στην εκτίμηση ότι εάν δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εγκυμονεί ο κίνδυνος εκροής καταθέσεων.

Ενδεικτική των διαφορετικών εκτιμήσεων και συμφερόντων που κρύβει η διαχείριση της κρίσης είναι και η δήλωση της αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρίας Φέκτερ, στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου αυτή να εφαρμόσει τις «μεταρρυθμίσεις», αφού «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά». Η ίδια διαπιστώνει ότι «η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν ασύγκριτα ακριβότερη από το δρόμο που διανύουμε τώρα».

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο μηνιαίο επενδυτικό outlook, ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO αναφέρει πως οι ΗΠΑ μπορούν να μοιάσουν με την Ελλάδα, εάν δεν αυξήσουν τους φόρους ή δε μειώσουν τις κρατικές δαπάνες κατά 11% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια ώστε να διατηρήσουν το ρόλο τους ως ασφαλές οικονομικό καταφύγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ