Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΟΜΠΑΜΑ - ΡΟΜΝΕΪ
Ιδια στρατηγική διαφορετικό ... περιτύλιγμα

ΝΤΕΝΒΕΡ.--

Μεγάλος «χαμένος» του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων ο νυν Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές υιοθετώντας ένα πιο επιθετικό στιλ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, φάνηκε να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ενδεχομένως ο Ομπάμα εσκεμμένα έχασε την τηλεμαχία, προκειμένου να συσπειρώσει υπό τον μπαμπούλα του Ρόμνεϊ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που για πρώτη φορά έσπασαν την «παράδοση» της αποχής και έκριναν τις εκλογές του 2008 αλλά τώρα έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο πρόεδρο Ομπάμα και προτιμούν κινητοποιήσεις ή απεργίες... Βασικό ζήτημα του πρώτου ντιμπέιτ ήταν η οικονομία αλλά οι διαφορές των δύο κομμάτων μηδαμινές και εμφανής η δυσκολία διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθούν κάποια σημεία για να καταλάβει κανείς ότι οι διαφορές είναι επιφανειακές. Ο πρόεδρος Ομπάμα, μάλλον υποτονικά υποστήριξε ότι το πρόγραμμα των Ρεπουμπλικάνων δεν είναι παρά μια από τα...ίδια με τις αποτυχημένες πολιτικές της εποχής Μπους, επισημαίνοντας τη δεινή οικονομική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», σημείωσε.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ άσκησε κριτική στον Ομπάμα, λέγοντας ότι έχουν ειπωθεί ανακρίβειες σχετικά με το προτεινόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους φορολογικό σχέδιο. Υποσχέθηκε ότι δεν θα μειώσει τους φόρους για τους πλούσιους Αμερικανούς, ενώ περιέγραψε ιστορίες ψηφοφόρων που συνάντησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, οι οποίοι έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

«Ναι μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση», υπογράμμισε, αναφέροντας ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. «Ανησυχώ ότι ο δρόμος που βαδίζουμε είναι ανεπιτυχής» είπε ο Ρόμνεϊ.

Πάντως, παρά τις εντυπώσεις που κέρδισε ο Ρόμνεϊ, χθες αναθαρρυμένος στο Twitter o υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών απείλησε να διακόψει την επιχορήγηση της δημόσιας τηλεόρασης PBS, στην οποία προβάλλεται η δημοφιλής παιδική εκπομπή Sesame Street. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και ειρωνικά και σκωπτικά σχόλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ