Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Νέα υπόθεση κατασκοπείας

Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν πως η νέα περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών στις ΗΠΑ σε βάρος Ρώσων πολιτών για παράνομη εξαγωγή τεχνολογίας συνδέεται με «οποιαδήποτε κατασκοπευτική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ: «Οι κατηγορίες αυτές, που μας κοινοποίησε η αμερικανική πλευρά, έχουν ποινικό χαρακτήρα και ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε ενέργεια κατασκοπείας». Η Ρωσία αρνείται με αυτόν τον τρόπο πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στη φερόμενη ως παράνομη διακίνηση υλικών υψηλής τεχνολογίας, από δίκτυο «κατασκόπων», που εξαρθρώθηκε στις ΗΠΑ. Οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης απήγγειλαν την Τετάρτη κατηγορίες σε βάρος 11 μελών ενός «δικτύου κατασκόπων», για παράνομη εξαγωγή ηλεκτρονικού υλικού, το οποίο ισχυρίζονται ότι προοριζόταν για το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ρώσοι διπλωμάτες συνάντησαν έναν από τους κατηγορούμενους, για να συζητήσουν το θέμα και ετοιμάζονται να συναντήσουν και τους άλλους. «Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν αφορούν αρκετούς Ρώσους πολίτες. Πολλά πράγματα δεν είναι σαφή σε αυτήν την ιστορία», διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ. «Εκτιμάμε ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ρώσων πολιτών που συνελήφθησαν και απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες θα διασφαλιστούν κατά τρόπο απόλυτο από τις αμερικανικές αρχές».

Να σημειωθεί πως οι εξελίξεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, που ζητούσε από τις ΗΠΑ να εμβαθύνουν την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, αφού οι διμερείς σχέσεις δεν μπορούν να είναι διαρκώς στη φάση της ... «επανεκκίνησης».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ