Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Προς γενική απεργία το Νοέμβρη

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και γενική απεργία στις 14 Νοέμβρη προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πάσος Κοέλιο για την εξασφάλιση των υπερκερδών του κεφαλαίου σε βάρος φυσικά του λαού.

Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο μετρό της πρωτεύουσας και στους σιδηρόδρομους, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και τη νέα φοροεπιδρομή που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τη δημόσια επιχείρηση «Comboios de Portugal» το 70% των δρομολογίων που συνδέουν τη Λισαβόνα και τα προάστιά της ακυρώθηκαν, ενώ στην περιοχή του Πόρτο σχεδόν τα μισά δρομολόγια των τρένων ακυρώθηκαν, αναδεικνύοντας έτσι τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Για σήμερα Παρασκευή, εθνική γιορτή στην Πορτογαλία, έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από τους οδηγούς των συρμών.

Τέλος, χτες στο κοινοβούλιο της χώρας τέθηκαν προς συζήτηση οι δύο ξεχωριστές προτάσεις μομφής προς την κυβέρνηση που κατέθεσαν το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το «Μπλόκο της Αριστεράς» (που είναι μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς). Ωστόσο, η κυβερνητική συμμαχία κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ το δήθεν «αντιπολιτευόμενο» Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να απέχει από την ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ