Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εργατικές πιέσεις προκαλούν διαπραγματεύσεις

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Οι εντεινόμενες πιέσεις εργατών σε ορυχεία χρυσού, πλατίνας και άνθρακα της Ν. Αφρικής φάνηκε χτες να αναγκάζουν την εργοδοσία κάποιων εταιρειών να προσανατολίζονται στην έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών συνθηκών.

Σε ανταποκρίσεις του Γαλλικού Πρακτορείου από το Γιοχάνεσμπουργκ, που επικαλείται το ΑΠΕ, η εργοδοσία νοτιοαφρικανικών χρυσωρυχείων φέρεται πως αποδέχθηκε επί της αρχής την προς τα άνω «αναθεώρηση» των μισθών και τη βελτίωση κάποιων συνθηκών εργασίας στη διάρκεια διαπραγματεύσεων με το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλεργατών (NUM). Η εξέλιξη επιβεβαιώνεται και σε ανακοίνωση του «Επιμελητηρίου Ορυχείων» που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοσίας και συνδικαλιστών, οι οποίες αποφασίστηκε να συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη.

Νωρίτερα ο ΓΓ του Νοτιοαφρικανικού Κογκρέσου Συνδικάτων (COSATU) Ζουελινζίμα Βάβι, μιλώντας προχτές βράδυ σε λόφο του Κάρλετονβιλ σε πλήθος χιλιάδων απεργών μεταλλεργατών ορυχείων της εταιρείας «Gold Fields» που απεργούν εδώ και τρεις βδομάδες, είπε ότι τα μεγαλοστελέχη όλων των χρυσωρυχείων θα συναντηθούν με εκπροσώπους του COSATU και της ΝUM για να ξαναδούν το ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων «γιατί η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργατών».

Πάντως μέχρι σήμερα απεργεί περίπου το 16% των Νοτιοαφρικανών μεταλλεργατών (περίπου 80.000 εργάτες), ενώ ο απεργιακός πυρετός άρχισε από χτες να χτυπά και ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος όπως το ορυχείο Κούμπα της πολυεθνικής «ΑngloAmerican» στο Βόρειο Ακρωτήρι.

Τέλος, η απεργία που ξεκίνησαν τη Δευτέρα εκατοντάδες εργάτες σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας «Τογιότα» στο Ντέρμπαν φαίνεται πως σταματά από σήμερα (Παρασκευή), έπειτα από επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε εργοδοσία και επιτροπή απεργών που διεκδικούσαν μισθολογικές αυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ