Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχεδιάζουν επανέναρξη των συνομιλιών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εντός ενός πλαισίου οκτώ βασικών αρχών σχεδιάζεται να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με μία απ' αυτές να αποκλείει το ενδεχόμενο διχοτόμησης του προτεκτοράτου ή επιβολής λύσεων διά της βίας... Πάντως τα δεδομένα που διαμόρφωσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση με το διαμελισμό της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας είναι κατοχυρωμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στο περιθώριο της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών και ασκούνται πιέσεις να ξεκινήσουν ως τις 20 του μήνα και σίγουρα πριν τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοέμβρη.

Ο πρώην Διεθνής Πολιτικός Εκπρόσωπος στο Κοσσυφοπέδιο Πίτερ Φέιθ φέρεται πως είναι ο συντάκτης του πλαισίου των οκτώ αρχών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Βάσει των αρχών αυτών δεν θα υπάρχουν αλλαγές στα τωρινά εδαφικά σύνορα στο Κόσσοβο, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει διαχωρισμός, καμία πίεση για αποδοχή λύσεων, ούτε άσκηση βίας ως έκφραση διαφωνίας για αποδοχή λύσης. Ο πολιτικός διάλογος θα ξεκινήσει «από ψηλά», με το Βελιγράδι να εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάτσιτς και θα συνεχιστεί από υπουργούς και ομάδες που θα συγκροτηθούν με βάση άγνωστα - μέχρι στιγμής - κριτήρια. Ο διάλογος θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Βορείου Κοσσόβου, που - βάσει των απαιτήσεων της Κάθριν Αστον - θα συζητηθεί από τις αρχές της Πρίστινας και τους Σέρβους του βορρά. Στο τέλος θα γίνει επαλήθευση όλων των έως τότε συμφωνηθέντων, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ