Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Τεταμένη ηρεμία με επίκεντρο το ριάλ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε, χτες, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας, όπου είχαν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία, και κυρίως περιμετρικά και εντός του εμπορικού τμήματος της πόλης όπου βρίσκεται και το φημισμένο Μεγάλο Παζάρι, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μία μέρα μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εμπόρους και αστυνομικούς. Χτες, αρκετά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, αλλά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι ενώσεις εμπόρων, διανομέων, παραγωγών και παροχής υπηρεσιών θα λειτουργήσουν κανονικά το Σάββατο. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, 16 άτομα οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα μετά τις συγκρούσεις της Τετάρτης.

Οπως μετέδιδε το ημιεπίσημο πρακτορείο «Μεχρ», οι ενώσεις των επαγγελματιών διευκρίνιζαν ότι δεν αμφισβητούν την ισλαμική επανάσταση ή το θρησκευτικό καθεστώς, αλλά διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και στην οποία αποδίδουν, σε μεγάλο βαθμό, την υποτίμηση κατά 40% μόνο την τελευταία βδομάδα του ιρανικού ριάλ έναντι του δολαρίου. Η εκδοχή αυτή, που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μοιάζει να συγκλίνει με εκείνες τις αναλύσεις που εκτιμούν ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης, θα αναζωπυρωθεί και θα κλιμακωθεί η σύγκρουση εξουσίας εντός των κόλπων του καθεστώτος ανάμεσα στους υποστηρικτές του Προέδρου και αυτούς του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Ασχέτως αυτού, πάντως, τους τελευταίους μήνες, λόγω και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και κυρίως στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου καθώς και στα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - ΗΠΑ και ΕΕ κατά κύριο λόγο - η οικονομική κατάσταση έχει χειροτερέψει κατακόρυφα με την ανεργία, τη φτώχεια και τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί, και κατά συνέπεια και η λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι εξελίξεις έδωσαν την αφορμή στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κλίντον να μιλήσει για «επιτυχία των κυρώσεων», ενώ ο Ισραηλινός ομόλογός της, Λίμπερμαν, «είδε» τα προεόρτια μιας «περσικής άνοιξης», κατά το αντίστοιχο της «αραβικής άνοιξης», δηλαδή του αστικού εκσυγχρονισμού που έγινε στη Β. Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ