Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Κατάληψη στο κέντρο πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ

«Ειδική μεταχείριση» για τις μεγάλες επιχειρήσεις καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές

Σε κατάληψη του κέντρου πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ, στη Μεσογείων, προχώρησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην επιχείρηση (ΓΕΝΟΠ). Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, στόχος της κατάληψης ήταν να αναζητηθούν ή να επιβεβαιωθούν στοιχεία που δείχνουν μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώνουν για το τέλος των ηλεκτροδοτούμενων επιχειρήσεων ποσά λιγότερα από ό,τι αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα των εγκαταστάσεών τους. Πιο αργά το βράδυ, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, δυνάμεις της αστυνομίας προσήγαγαν 18 από τους συνδικαλιστές. Μεταξύ αυτών και το στέλεχος του ΠΑΜΕ, Η. Μαστρολέων. Οι συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου παρέμειναν μέχρι χτες το μεσημέρι. Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού προηγουμένως ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και όρισε τακτική δικάσιμο για το Γενάρη του 2013.

Στο χώρο της κινητοποίησης και μετέπειτα στη ΓΑΔΑ παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, ο οποίος συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στην ηγεσία της ΓΑΔΑ. Με δηλώσεις του κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση για να περάσει αυτά τα μέτρα που τσακίζουν το λαό με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, με τη φοροληστεία, παίρνει και τέτοια μέτρα τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους και όσους αγωνίζονται. Η απάντηση είναι η μαζική συμμετοχή στους αγώνες, ο οποίοι θα γίνουν και αύριο και μεθαύριο και κάθε μέρα. Η αντίδραση του λαού πρέπει να είναι μαζική. Αυτή είναι η μόνη απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία και στην ποινικοποίηση των αγώνων».

Οσο πιο «μεγάλος» τόσο μικρότερο το χαράτσι

Χτες το απόγευμα, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έδωσε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας στοιχεία που αναφέρονται σε δύο ομάδες μεγάλων επιχειρήσεων. Η πρώτη ομάδα πληρώνει χαράτσι λιγότερο από ό,τι αναλογεί στην έκταση των εγκαταστάσεών της, χάρη σε νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ότι για τιμολόγια «μη οικιακής χρήσης» το χαράτσι υπολογίζεται μειωμένο σε ποσοστό 30% για το τμήμα πάνω από 1.000 τ.μ. και σε ποσοστό 60% για πάνω από 2.000 τ.μ. Η ΓΕΝΟΠ ανέφερε ενδεικτικά ονόματα μεγάλων επιχειρήσεων που κατέχουν πολυκαταστήματα, σούπερ-μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις οδικών αξόνων, συγκροτήματα Τύπου και άλλα. Η δεύτερη ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων είτε δεν πληρώνει καθόλου χαράτσι καθώς εμφανίζει μηδέν τετραγωνικά, είτε πληρώνει λιγότερο εμφανίζοντας μικρότερες εγκαταστάσεις από αυτές που είχε πριν την επιβολή του χαρατσιού. Γι' αυτήν την ομάδα, η ΓΕΝΟΠ έθεσε το ερώτημα πώς συμβαίνει αυτό και ανέφερε ονόματα μεγάλων επιχειρήσεων στις κατασκευές, στα καζίνο, στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις πωλήσεις οικιακών ειδών και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ