Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ - ΚΝΕ
Τίμησαν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και τα σύγχρονα διδάγματα, στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έγινε την Κυριακή

Στιγμιότυπο από τη μαζική εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη μαζική εκδήλωση
Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, που στα χρόνια της κατοχής φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες αγωνιστές, αντάμωσαν το πρωί της Κυριακής δυο γενιές, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και η νεολαία του ΚΚΕ, για να τιμήσουν τα 68 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά με ανάγνωση αποσπασμάτων από διηγήματα που αναφέρονται στην ιστορία του στρατοπέδου Παύλου Μελά, με απαγγελίες ποιημάτων, με μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Ο Κ. Σαπρανίδης παρουσίασε το ιστορικό των μαχών του ΕΛΑΣ που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 2 το μεσημέρι της 30ής του Οκτώβρη του 1944. Ο Θ. Χριστίδης αναφέρθηκε στα σημαντικά συμπεράσματα από την εξέταση της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως είπε, «η ΕΑΜική αντίσταση διαπαιδαγωγεί ότι όταν ένας λαός θελήσει, μπορεί να τα βάλει και με έναν υπέρτερο εχθρό, εξωτερικό και εσωτερικό.

Ενας λαός στηριγμένος στις δικές του δυνάμεις στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές σε σχολεία και σχολές. Με τη δύναμη του περιεχομένου της πάλης, την οργάνωση και τη συμμαχία. Με μαζική συμμετοχή στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του αγώνα. Στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα και στις άλλες μαζικές οργανώσεις. Χρειάζεται αγώνας, για να επιβάλουμε να μας ανήκει ο πλούτος που παράγουμε, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε την εξουσία.

Η πολιτική μας και η ιδεολογία μας είναι το στέρεο υπόβαθρό μας, είναι βασικό όπλο για την οργάνωση της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποδείξουμε στην πράξη ότι η σπορά που έριξαν οι παλιότεροι σύντροφοί μας, είναι βαθιά, τίμια και δυνατή. Είναι σπορά που μένει και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Εχουμε καθήκον απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό, στους νέους που υποφέρουν, να ανταποκριθούμε και θα ανταποκριθούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ