Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Συγκροτήθηκε Παναττική Επιτροπή αγωνιστικού συντονισμού

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη σύσκεψη που οργάνωσε το Σάββατο το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Στιγμιότυπο από την απεργία στις 18 Οκτώβρη
Στιγμιότυπο από την απεργία στις 18 Οκτώβρη
Παναττική Επιτροπή για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό συγκρότησαν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στους δήμους, σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Οι εργαζόμενοι, που μετέχουν στην Επιτροπή, προέρχονται από τις σωματειακές επιτροπές που ήδη έχουν συγκροτηθεί στους χώρους σε διάφορους Δήμους, όπως Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης, στον Αγ. Δημήτριο κ.α. Στο πλαίσιο της αγωνιστικής δράσης που θα αναλάβει η Επιτροπή αποφασίστηκε, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής:

  • Να γίνει παρέμβαση στον ΟΑΕΔ, για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων, γιατί οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ είναι ακόμα ανασφάλιστοι (όπως π.χ. στον τομέα της καθαριότητας). Μάλιστα, το συνδικάτο έκανε χτες σχετική παρέμβαση και στη διοίκηση του ΙΚΑ, ζητώντας συνάντηση για το θέμα.
  • Επιπρόσθετα, θα γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας και στις ΜΚΟ για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 2 μήνες, ενώ υπάρχουν και άλλοι που η 5μηνη σύμβασή τους λήγει σ' ένα μήνα και δεν έχουν πάρει φράγκο...

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου, που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη, περίπου 56.000 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω των δουλεμπορικών γραφείων των ΜΚΟ πανελλαδικά και 10.584 εργαζόμενοι μόνο στην Αττική. Ολοι είναι άνεργοι νέοι μέχρι 30 ετών, ή μακροχρόνια άνεργοι που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν να κάνουν μεροκάματο τουλάχιστον μια πενταετία.

Στην εισήγηση, τονίστηκε χαρακτηριστικά από την Ελ. Καμαρινοπούλου, από τη διοίκηση του Συνδικάτου «...ότι πατώντας πάνω στις στρατιές των ανέργων, την άσχημη οικονομική κατάσταση των Δήμων και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας εξασφαλίζουν τσάμπα εργατικό δυναμικό για 8ωρη εργασία με 625 ευρώ, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα (άδειες, επιδόματα, μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.), ανοίγοντας το δρόμο διάπλατα στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών...». Να σημειωθεί εδώ ότι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μαζεύουν τα σκουπίδια με τα χέρια, γιατί δεν τους έχουν δοθεί γάντια. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι θα κληθούν να δουλέψουν με βροχή χωρίς ειδικά αδιάβροχα και παπούτσια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τη στήριξη των δημοτικών αρχών και της περιφέρειας, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Επιπλέον, στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων συμπράττουν και οι ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ) με τα λεγόμενα Ινστιτούτα που έχουν στήσει, επιδιώκοντας ν' αρμέξουν το 5% του προγράμματος.

Δύσκολες συνθήκες δουλειάς

Στη σύσκεψη, μετείχαν πολλοί νέοι άνθρωποι, με μαχητική διάθεση, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ολοι έχουν προσληφθεί μέσω των δουλεμπορικών γραφείων των ΜΚΟ στα προγράμματα αυτά και είναι από διάφορους Δήμους της Αττικής. Ολοι είχαν συνεισφορά, καταθέτοντας την εμπειρία τους από τους χώρους και είπαν τη γνώμη τους για τις δράσεις, που θ' ακολουθήσουν. Μίλησαν για τρομοκρατία στο χώρο της δουλειάς, από συγκαλυμμένη μέχρι ανοιχτή, τους λένε π.χ. ότι «θα γίνονται έλεγχοι για το αν κάνετε σωστά τη δουλειά σας και θ' αποτελέσει βάση για να πληρωθείτε». Οτι «δεν μπορείτε ν' απεργήσετε, δεν έχετε το δικαίωμα». Οτι «όσοι είναι καλοί θα έχουν δουλειά και μετά το 5μηνο»...

Εργαζόμενες μητέρες μίλησαν για ανυπαρξία μειωμένου ωραρίου που έπρεπε να έχουν.

Μίλησαν για την «ευσπλαχνία» των δουλεμπόρων των ΜΚΟ που παίρνουν το 5% της χρηματοδότησης του προγράμματος, μάλιστα ζητάνε να ανέβει το ποσοστό. «Είστε άνεργοι, λένε, πρέπει να μας ευχαριστείτε σαν ΜΚΟ που σας δίνουμε δουλειά. Αλλιώς θα ήσασταν σπίτι».

Να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου το ποσό που λυμαίνονται οι ΜΚΟ για την Αττική ξεπερνάει τα 1.800 εκατομ. ευρώ. Αναφέρθηκαν στην προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων, ο μόνιμος απέναντι στον άνεργο, στον πενταμηνίτη. Προσπαθούν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, να μαντρώσουν τον κόσμο, μακριά από τα σωματεία. Αρνούνται οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα πρωτοβάθμια σωματεία των δήμων να τους γράψουν, όπως έγινε στα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους Αγ. Δημητρίου και Καλλιθέας (όπου πλειοψηφούν δυνάμεις που εμφανίζονται ως «αριστερές»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλία για την οργάνωση των εργαζομένων στις ΜΚΟ (2013-03-02 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία για την οργάνωση των εργαζομένων στις ΜΚΟ (2013-03-02 00:00:00.0)
Να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» (2012-12-29 00:00:00.0)
Πέθανε στο πρώτο μεροκάματο! (2012-12-21 00:00:00.0)
Το εμπόριο ελπίδας περνάει στις ΜΚΟ (2012-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ