Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Στηρίζουν την κυβέρνηση στο σμπαράλιασμα του λαού

Αναζητείται συμβιβασμός για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την από κοινού στήριξη των αντιλαϊκών ανατροπών στην Ελλάδα
Η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την από κοινού στήριξη των αντιλαϊκών ανατροπών στην Ελλάδα
Στήριξη στη συγκυβέρνηση, για να περάσει τα βάρβαρα φιλομονοπωλιακά μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ δίνουν με κάθε μέσο οι Ευρωπαίοι εταίροι, χωρίς ωστόσο να μπορούν να κρύψουν τις αντιθέσεις, που φουντώνουν μεταξύ τους και με το ΔΝΤ, με αιχμή τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

«Οι τεχνικές συνομιλίες για τα τελευταία δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης», δήλωσε χτες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία Ολι Ρεν. Σε ερώτηση για το αν προβλέπεται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα αυτήν τη βδομάδα, απάντησε ότι «προς το παρόν, δεν προβλέπεται καμία έκτακτη συνεδρίαση, εκτός από την τακτική στις 12 Νοεμβρίου». Δήλωσε, όμως, ότι είναι πιθανό να συγκληθεί, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με φυσική παρουσία, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέφρασε χτες την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν καταγράψει «μεγάλη πρόοδο», αλλά «έχουν ακόμα δουλειά να κάνουν». Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και στη Γερμανία και πως η ΕΚΤ δεν έχει βάλει μπρος μια μηχανή εκτύπωσης ευρώ.

Παράλληλα, αναζωπυρώνονται τα σενάρια σχετικά με τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του ελληνικού δημοσίου χρέους, η διαχείριση του οποίου αποτελεί σημείο έντονης τριβής ανάμεσα στο ΔΝΤ και μέρος της Ευρωζώνης. Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο υπενθυμίζουν με νόημα ότι βάσει του καταστατικού του ΔΝΤ, προκειμένου να παρέχει «στήριξη», θα πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος της εκάστοτε χώρας σε βάθος 12 μηνών, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους της.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, διαρρέεται ότι στις 29 Οκτώβρη θα συνέλθει το Eurogroup Working Group με βασικό θέμα την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που προκύπτει από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα έως το 2016, αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σενάρια και εκτιμήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συμφωνία με τους επενδυτές κατόχους των ελληνικών χρεογράφων. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα θα δανεισθεί χρήματα από τον ESM, προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογά της σε τιμές αγοράς. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με αγορές ομολόγων 10 δισ. ευρώ, θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε εικοτολογίες τις πληροφορίες του Der Spiegel, επαναλαμβάνοντας πως η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας. Αλλες πληροφορίες φέρουν την τρόικα να εισηγείται τη μετάθεση για το 2022 της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, αντί του 2020, ή να προτείνει να αγοράσει ο EFSF ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν έως το 2016.

Στο μεταξύ, το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα αναδεικνύει δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Βloomberg, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά 18,4% στα 4 χρόνια της κρίσης και το ΔΝΤ προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση 4% του ΑΕΠ το 2013.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθροιστική μείωση του εγχώριου προϊόντος μιας «ανεπτυγμένης οικονομίας» τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μέγεθος αντίστοιχο με την κάθετη πτώση ΑΕΠ που είχε παρατηρηθεί στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929 - 1933, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bureau of Economic Analysis στη Washington.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ