Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διεκδικεί ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Σενάρια για αναβάθμιση της θέσης του στη συγκυβέρνηση και προμηνύματα για διεργασίες μετά την ψήφιση των μέτρων

Την απρόσκοπτη εφαρμογή των μέτρων εξόντωσης του λαού και τη σταθερότητα της συγκυβέρνησης θέτει ως προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, συμμετέχει στα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις γενικότερες διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, που, όπως όλα δείχνουν, θα επιταχυνθεί μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.

Ο Ε. Βενιζέλος, ενόψει και της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ζήτησε την επιτάχυνση των ρυθμών για την ψήφιση των μέτρων και ξεκαθάρισε πως στηρίζει την κυβέρνηση, αφού, όπως είπε, «υπάρχει μια ενιαία στάση, με το ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί ως εγγυητής μιας ολόκληρης στρατηγικής». Οπως υποστήριξε ο ίδιος, «χάθηκε πολύτιμος χρόνος εδώ και 3,5 μήνες σε συζητήσεις», ενώ «θα έπρεπε να είχε υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση», η οποία, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, «δεν σημαίνει χάρη ή έκπτωση, δεν σημαίνει απόκλιση από οικονομικά κριτήρια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε τις προτάσεις του για «επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής» και ταυτόχρονη «μείωση» του κρατικού χρέους σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να κατευνάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, μπροστά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει «διά πυρός και σιδήρου» το νέο αντιλαϊκό πακέτο.

Αναφερόμενος στις αντεργατικές ανατροπές, είπε ότι «πρέπει να δούμε συνολικά το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή της διασφάλισης των όρων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Σήμερα ο Ε. Βενιζέλος θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με την επιδίωξη να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη χειραγώγηση των εργαζομένων.

Ο ίδιος δήλωσε σίγουρος για την έγκριση των μέτρων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την υπερψήφισή τους στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση, θα συγκληθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσει σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία, με την τελική απόφαση να παρουσιάζεται ως «δεσμευτική» για όλους τους βουλευτές.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ δείχνει έτοιμο να αναβαθμίσει το ρόλο του στην αστική διαχείριση, καθώς δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο - σε περίπτωση ανασχηματισμού - να συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του στην κυβέρνηση, ακόμα και ο Ε. Βενιζέλος σε θέση αντιπροέδρου. Κι αυτό παρά την επίσημη θέση του Γραφείου Τύπου ότι «συζητήσεις περί ανασχηματισμού και μάλιστα σχόλια εστιασμένα σε δήθεν αξιολογήσεις υπουργών που δεν ανήκουν στη ΝΔ, είναι αποπροσανατολιστικές και βλαπτικές».

Διεργασίες εντός και εκτός

Στο παρασκήνιο ενισχύονται τα σενάρια και για συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος, Πάγκαλος, Χρυσοχοΐδης,) που έχουν «διαφοροποιηθεί» σε σχέση με τις επιλογές του Ε. Βενιζέλου. Τα σενάρια επιχείρησε να διαψεύσει χτες ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Εθνος» υποστήριξε ότι «δεν ενδιαφέρομαι και ούτε πρόκειται να μπω στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του τάχτηκε «υπέρ της συστράτευσης όλων των δυνάμεων με τον Αντώνη Σαμαρά», ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος» και πρότεινε οι Βενιζέλος και Κουβέλης «να γίνουν υπουργοί στην κυβέρνηση». Ο ίδιος, προβάλλοντας την κοινή αντιλαϊκή γραμμή των αστικών κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», αναφέρει ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το σύνολο των δεσμεύσεων της χώρας (...) να απολυθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, να κλείσουν άχρηστοι οργανισμοί και να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα».

Για «εγκλωβισμό» του Βενιζέλου στα «λάθη» του έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης και ζήτησε την «αναδιάταξη» της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με σαρωτικές ανατροπές θεμελιώνει το επόμενο μνημόνιο (2011-12-21 00:00:00.0)
Αυταπάτες και εκβιασμοί για να περάσουν οι ανατροπές (2011-10-12 00:00:00.0)
Σύμπνοια και ανταγωνισμοί στο στρατόπεδο των αστών (2011-05-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-09-28 00:00:00.0)
Σκηνικό κρίσης (2003-07-03 00:00:00.0)
Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν ...δηλώσεις (2003-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ