Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Θεωρεί αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου -σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών- ορισμένες από τις προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν εργασιακά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρώτη φορά που το Συνέδριο έκρινε «μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές» ένα σχέδιο νόμου το οποίο συνδέεται με την εφαρμογή Μνημονίου. Το σκεπτικό είναι ότι οι μειώσεις στις συντάξεις και η περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα (2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος) που αφορούν τη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και την προστασία της εργασίας.

Ειδικότερα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίθηκε σχεδόν ομόφωνα αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) που προβλέπεται να ισχύσει από το νέο έτος. Με μεγάλη πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές και οι μειώσεις των συντάξεων, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς γίνεται με άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση. Επίσης, μη νόμιμη κρίθηκε και η αύξηση από 1η Γενάρη της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65 έτος.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο -κατά πλειοψηφία- έκρινε συνταγματική την περικοπή των συντάξεων στις θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων και στις διαζευγμένες θυγατέρες για τις οποίες σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξη θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.

Τέλος, νόμιμες κρίθηκαν και οι ρυθμίσεις για τα συνταξιοδοτικά των βουλευτών, οι οποίες προβλέπουν την κατάργηση της σύνταξής τους για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

Η γνωμοδότηση δε δεσμεύει την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ