Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Παράνομη κρίθηκε η μονομερής αύξηση του ωραρίου

Παράνομη έκρινε η Επιθεώρηση Εργασίας τη μονομερή αύξηση του ωραρίου εργασίας για τους εργαζόμενους σε μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια και την κατάργηση της επιπλέον 10ήμερης άδειας για εργαζόμενους σε ΜΕΘ, ΜΤΝ, χειρουργεία, που επιχειρούν να επιβάλλουν αυθαίρετα μια σειρά κλινικάρχες που εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ). Οι εν λόγω κλινικάρχες της ΠΕΙΚ «ζήλεψαν» την κατάπτυστη κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε το προηγούμενο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), προτού καθαιρεθεί, με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, αφού με αυτή τη ΣΣΕ μειώνονται οι μισθοί, καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και αυξάνει το ωράριο των εργαζομένων με επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας - σε μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια - στις 8 ώρες, από 6 ώρες το χειμώνα και 5,5 το καλοκαίρι.

Ανάμεσα σε αυτούς και η «Αθηναϊκή Κλινική» (σ.σ. του ομίλου «Interamerican») - παρότι είναι μέλος της ΠΕΙΚ και δε συμμετείχε στην υπογραφή ΣΣΕ - είχε ανακοινώσει στους εργαζόμενους ότι από αρχές Σεπτέμβρη θα ισχύει γι' αυτούς η Εθνική Γενική ΣΣΕ, χωρίς να μειωθούν οι μισθοί αλλά καταργώντας όλες τις ειδικές άδειες και τα ειδικά ωράρια.

Το Συνδικάτο Προσωπικού σε Ιδιωτικές Κλινικές - Γηροκομεία - Διαγνωστικά Κέντρα Αθήνας κατήγγειλε αυτή τη μεθόδευση ως παράνομη και το ΣΕΠΕ γνωμοδότησε πως οι θεσμικοί όροι - όπως είναι και το ωράριο - δεν θίγονται αυτόματα με τη λήξη της μετενέργειας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση (Αρ. Πρωτ. 21146/1493): «Ο χρόνος εργασίας μικροβιολογικού και ακτινολογικού τμήματος δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς και το ίδιο ισχύει για τους υπόλοιπους κανονιστικούς θεσμικούς όρους μεταξύ των οποίων και η 10ημερη άδεια (ΜΕΘ - ΜΤΝ - Χειρουργεία)».

«Η απόφαση αυτή της επιθεώρησης εργασίας είναι μια σημαντική νίκη και ήρθε μετά από επίμονες προσπάθειες του Κλαδικού Σωματείου και παρεμβάσεις στο ΣΕΠΕ και το υπουργείο Εργασίας. Μπορεί τώρα να γίνει όπλο στα χέρια όλων των εργαζομένων», τόσο στην ιδιωτική Υγεία όσο και όλων των κλάδων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σημερινό προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να παλέψουν για την κατάργηση της ΣΣΕ που υπέγραψαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ, προτού καθαιρεθούν από το προεδρείο της Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ