Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Αντιμέτωποι με ατέλειωτα προβλήματα

Την Τετάρτη έκαναν στην Αττική κινητοποίηση με το Σύλλογό τους, το ΣΥΣΔΙΕΚ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των σπουδαστών στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης
Από την παράσταση διαμαρτυρίας των σπουδαστών στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής μετά από κάλεσμα του Συλλόγου τους.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) διεκδικεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο χώρο της κατάρτισης: Προκαταβάλλουν τα δίδακτρα στην αρχή κάθε εξαμήνου, επιβαρύνονται με το κόστος του εξοπλισμού και των αναλώσιμων που κυμαίνεται από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητά τους, υποχρεώνονται να φωτοτυπούν τα βιβλία και τις σημειώσεις τους. Ούτε το πάσο δεν τους έχει δοθεί, ενώ όσοι είναι μεγαλύτεροι από 22 ετών δεν το δικαιούνται. Τη λειτουργία πολλών ΙΕΚ δυσκολεύουν οι ελλείψεις σε υποδομή. Για παράδειγμα, για όλα τα δημόσια ΙΕΚ του δήμου Πειραιά υπάρχει ένα φωτοτυπικό, για το οποίο, όπως λένε οι καθηγητές στους σπουδαστές, υπάρχει «λίστα αναμονής». Στο ίδιο ΙΕΚ, στην ειδικότητα της αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής δεν υπάρχει εργαστήριο και η «λύση» που δόθηκε είναι να χρησιμοποιούν οι σπουδαστές τις εγκαταστάσεις ενός ζαχαροπλαστείου.

Πολλοί σπουδαστές που εργάζονται, στην προσπάθειά τους να συνδυάσουν το μεροκάματο με το μάθημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απουσίες και τον κίνδυνο να μην περάσουν στο επόμενο εξάμηνο. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί η πρακτική άσκηση στα πλαίσια ορισμένων μαθημάτων, που ισοδυναμεί με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Στη συνάντηση με την γενική γραμματέα, Ε. Καραντζόλα, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου έλαβε γενικόλογες υποσχέσεις για τη διανομή των πάσο και τη ρύθμιση του ζητήματος των απουσιών για όσους εργάζονται. Σχετικά με το κόστος των σπουδών προτάθηκαν μόνο ημίμετρα που δε λύνουν το πρόβλημα, όπως η επέκταση του χρονικού περιθωρίου για την πληρωμή των διδάκτρων.

Να δυναμώσει ο συντονισμός με τα σωματεία

Στο πλευρό των σπουδαστών βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ενωσης Λογιστών Αθήνας και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ), καθώς μεγάλος αριθμός νέων σπουδάζουν σε μια σειρά ειδικότητες που αφορούν τους κλάδους αυτούς. Τους κάλεσαν να απευθύνονται στα σωματεία για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα της πρακτικής άσκησης ξεκαθάρισαν πως οι νέοι της κατάρτισης δεν πρέπει να αποτελούν τζάμπα εργασία για τους εργοδότες, αλλά να δουλεύουν με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ καλεί τους σπουδαστές να δώσουν συνέχεια σε κάθε σχολή, με συσπείρωση στο Σύλλογο, δημιουργία Επιτροπών σε κάθε ΙΕΚ και σε κάθε ειδικότητα. Με οργάνωση και δράση, ώστε να μη βρεθεί κανένας σπουδαστής μόνος του απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά του στη μόρφωση και στη δουλειά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δυναμώνουμε τον αγώνα για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα» (2017-03-01 00:00:00.0)
Ο ΣΥΣΔΙΕΚ καλεί στην απεργία με το ΠΑΜΕ (2014-04-05 00:00:00.0)
Προχωρά σε εκλογές (2012-12-06 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με ατέλειωτα προβλήματα (2012-11-03 00:00:00.0)
Εκλογές στο Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (2012-03-06 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των σπουδαστών ΙΕΚ (2011-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ