Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Αποστολή του να ολοκληρώσει τη συντριβή του λαού

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια, τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία

Με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα ψηφιστεί στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2013, ο οποίος συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης στην εργατική τάξη και το λαό. Η συζήτηση άρχισε χτες στην Ολομέλεια, όπου ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελούσε ανέκαθεν εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Από αυτήν την άποψη, είπε, η συγκυβέρνηση υλοποιεί με τον προϋπολογισμό του 2013 μια συγκεκριμένη δημοσιονομική στρατηγική.

Πρόκειται, είπε, για μια στρατηγική που ενσωματώνει το σύνολο των επιδιώξεων της αστικής τάξης για να ικανοποιηθούν οι σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, συνολικά, όπως αυτές αποτυπώνονται στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι προωθούνται τρία ζητήματα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους: Τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης να τα σηκώσουν τα λαϊκά στρώματα, με συγκεκριμένα μέτρα να διευκολυνθούν η αναπαραγωγή του συσσωρευμένου κεφαλαίου και η επέκταση της δράσης σε νέους τομείς και να προχωρήσουν η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και η στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι με βάση τα παραπάνω η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει ένα συντριπτικό πλήγμα για τα λαϊκά συμφέροντα και θα οδηγήσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, προκειμένου να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Με δεδομένα τα παραπάνω, τόνισε ότι απέναντι στο λαό ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι αυτός που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και ο άλλος είναι ο δρόμος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ο λαός, είπε, ή θα κληθεί και θα αποφασίσει να υποταχθεί στην καπιταλιστική βαρβαρότητα ή θα την ανατρέψει. Το ΚΚΕ, συνέχισε, με συνέπεια προβάλλει όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και την ελκυστικότητα της επιλογής για ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Α. Μπέζας, ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 είναι ο πιο κρίσιμος της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ότι η ψήφισή του «θα στείλει ισχυρά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και στους θεσμικούς μας εταίρους». Εμπαίζοντας τα λαϊκά στρώματα, είπε ότι «έχουμε προετοιμάσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτά τα μέτρα να είναι τα τελευταία». Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ε. Τσακαλώτος είπε ότι με τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο δεν πρόκειται να φτάσουμε σε «βιώσιμο χρέος» και εξέφρασε δυσφορία γιατί η Ευρωζώνη δε λύνει πολιτικά το ζήτημα χρέους των χωρών - μελών.

Ο Φ. Σαχινίδης, από το ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό απαραίτητο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ η Ν. Φουντά, από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε τη συμφωνία της με τον προϋπολογισμό, ισχυριζόμενη ότι η στήριξη της κυβέρνησης από το κόμμα της «διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ