Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Μόνο οι τράπεζες κερδίζουν

Μεγάλος κερδισμένος από το νέο σύστημα πληρωμών των συνταξιούχων είναι το τραπεζικό κεφάλαιο, κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης στη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε η ΝΔ για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν από μερικές βδομάδες.

Από την πλευρά των επερωτώντων, ο βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ουσιαστικού εκσυγχρονισμού στον τρόπο πληρωμών των συντάξεων ενώ η Π. Φουντουκίδου σημείωσε: «δεν εξασφαλίσατε τα συμφέροντα των συνταξιούχων στις συμβατικές σας δεσμεύσεις με τις τράπεζες».

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές σημείωσε ότι τηρήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ύψος των συντάξεων. Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα της καταβολής των συντάξεων και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει ευαισθησία για το θέμα» κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «πλειοδοσία ευαισθησίας» στο όλο θέμα. Οσον αφορά τα προβλήματα, τα απέδωσε σε δυσλειτουργίες του συστήματος που θα βελτιωθούν, ενώ σημείωσε ότι η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ερευνά το θέμα για να εντοπιστούν οι τυχόν ευθύνες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, τόνισε απευθυνόμενος προς τους επερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: «πριν κάνετε την κριτική σας στην κυβέρνηση έπρεπε να κάνετε τη δική σας αυτοκριτική και να απολογηθείτε στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους για τη δική σας πολιτική απέναντί τους όταν είχατε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας» αναφερόμενος στους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το την περίοδο 1991-1993. Παράλληλα, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί του ότι οι πληρωμές των συντάξεων γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, σημείωσε πως «η όλη στάση σας απέναντί τους κάθε άλλο παρά συνηγορεί σε αυτό. Εκείνο που θέλετε είναι να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των τραπεζών. Να διαχειρίζονται αυτές και να κερδίζουν από το 1 τρισεκατομμύριο 300 δισεκατομμύρια δραχμές που πληρώνει το ΙΚΑ το χρόνο για συντάξεις με τη δυνατότητα να πληρώνουν 5-7 ημέρες από την κατάθεσή τους. Τέλος τόνισε ότι «πρέπει να καταργηθεί το χαράτσι που κατέβαλαν στα ΕΛΤΑ όσοι δήλωσαν ότι θέλουν να πληρώνονται από αυτό, που σήμερα ανέρχεται στις 500 δραχμές και αύριο μπορεί να γίνει χιλιάρικο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ