Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ευρω-μνημόνια και κοροϊδία

Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα υπογράφουν στο εξής το καθένα ξεχωριστά μνημόνιο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Κομισιόν), με τα οποία θα δεσμεύονται να υλοποιήσουν στη βάση προσυμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (διάβαζε άγριας λιτότητας) και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα (διάβαζε μισθοί πείνας και γενίκευση ευέλικτης εργασίας).

Αρχικά η ιδέα έπεσε «στο τραπέζι» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, με την έκθεση που παρουσίασε τον περασμένο Ιούνη, με τίτλο «προς μια ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ενωση». Τον περασμένο Οκτώβρη πέρασε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά ως ιδέα που απλώς καλούνταν να την εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ. Τώρα, όμως, έρχεται κανονικά για να περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 13 και 14 του μήνα, ως μέτρο που θα δώσει ώθηση στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Στο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων με ημερομηνία 3 Δεκέμβρη, που παρουσίασε χτες η «Καθημερινή», αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Ολα τα κράτη - μέλη, που έχουν ως νόμισμα το ευρώ θα υπογράψουν δεσμευτικές συμφωνίες με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν και σχετικά με τους τρόπους εφαρμογής τους». Πρόκειται, βέβαια, για προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό εξέλιξη, αφού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης εφαρμοζόταν η ίδια βάρβαρη στρατηγική είτε με μνημόνιο είτε χωρίς μνημόνιο.

Η πορεία, όμως, προς την αντιδραστική οικονομική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ προϋποθέτει τη χρήση πολλών τέτοιων μηχανισμών και εργαλείων. Τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ και άλλους «αντιμνημονιακούς» που διατείνονται ότι μπορούν να «ακυρώσουν» τη μνημονιακή πολιτική και τα μέτρα του μνημονίου, παραμένοντας εντός της ΕΕ, δίνοντας μάχες στα θεσμικά όργανα της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων. Εχει και η κοροϊδία τα όριά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ