Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μονοπώλια και το κράτος τους παράγουν διαφθορά

Πλήρης συσκότιση της πραγματικότητας από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Διαφάνεια

Η Γερμανία φιγουράρει στη 13η θέση παγκόσμια για τη διαφάνειά της, αλλά η πολυεθνική «Ζήμενς» έχει πρωταγωνιστήσει στη διαπλοκή με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο

Associated Press

Η Γερμανία φιγουράρει στη 13η θέση παγκόσμια για τη διαφάνειά της, αλλά η πολυεθνική «Ζήμενς» έχει πρωταγωνιστήσει στη διαπλοκή με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο
Σε ρόλο τιμητή για ζητήματα «διαφθοράς» και «διαφάνειας», αυτοαναγορεύονται οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, με τις «ανεξάρτητες» τάχα υπηρεσίες τους, για να συγκαλύψουν ότι τη διαφθορά την παράγει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, που διαπλέκονται μεταξύ τους, αφού το κράτος είναι των πολυεθνικών και για τα δικά τους συμφέροντα δουλεύει.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στη λίστα για τη διαφθορά στο Δημόσιο μεταξύ των 27 της ΕΕ και στην 94η θέση παγκόσμια, ξεπερνώντας τη Βουλγαρία (75η θέση) που μέχρι τώρα είχε τα πρωτεία στην Ευρωένωση. Η εν λόγω οργάνωση καταρτίζει πίνακα με 176 χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύ μεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά.

Στην ΕΕ, εκτός από την πρώτη θέση της Ελλάδας (94η θέση παγκόσμια), η Ιταλία καταγράφει υψηλή θέση (72η) στη διαφθορά, καθώς είναι οριακά πίσω από τη Βουλγαρία (75η) αλλά θεωρείται πιο διεφθαρμένη από τη Ρουμανία (66η). Στην παγκόσμια κορυφή - δηλαδή με πολύ χαμηλά ποσοστά διαφθοράς - βρίσκονται η Φινλανδία, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία.

Η κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας βασίζεται σε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Είναι φανερό ότι η διαφθορά και η διαφάνεια σε κάθε χώρα ορίζεται με βάση την αντίληψη που έχουν οι επιχειρηματίες για το κράτος, ενώ συνδέεται και με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Ταυτόχρονα, προσπαθούν με όχημα τη διαφάνεια να δικαιολογήσουν φιλομονοπωλιακά μέτρα, όπως αυτά που παίρνονται στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι οι χώρες σε κρίση είναι και οι πιο διεφθαρμένες.

Από τα στοιχεία και τις αναλύσεις τους απουσιάζει κάθε αναφορά στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, οι σχέσεις των οποίων με το κράτος και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός είναι η μεγαλύτερη εστία της διαφθοράς. Για παράδειγμα, η Γερμανία εμφανίζεται στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά η γερμανική «Ζήμενς» πρωταγωνίστησε στις μίζες στην Ελλάδα και παγκόσμια για να πάρει κρατικές δουλειές και να αυξήσει τα κέρδη της.

Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στη 19η θέση, αλλά ορισμένα από τα πιο ισχυρά μονοπώλιά τους ελέγχονται για υποθέσεις δωροδοκίας πολιτικών και κρατικών λειτουργών σε όλο τον κόσμο.

Κατά τα άλλα, η Διεθνής Διαφάνεια κάνει συστάσεις στην ΕΕ «να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς στους δημόσιους οργανισμούς», καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι η διαφθορά είναι παθογένεια τάχα του καπιταλισμού που μπορεί να εξαλειφθεί με θεσμικές παρεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ