Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επεισόδια στην Πάρνηθα για τις κεραίες

Την αντίδραση των κατοίκων του Μενιδίου προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να λύσει στο «παραπέντε» και με αυταρχικό τρόπο το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των κεραιών

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε χτες το πρωί η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Μενιδίου, σχετικά με την εγκατάσταση των κεραιών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στη θέση «Αέρας» της Πάρνηθας. Τρία άτομα συνελήφθησαν, ενώ η κατάσταση παρέμενε τεταμένη μέχρι την ώρα που ο «Ρ» όδευε προς το τυπογραφείο.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ άρχισε στις 5 το πρωί, όταν ομάδες αστυνομικών άρχισαν να στήνουν μπλόκα κατά μήκος της λεωφόρου Πάρνηθας, από το ύψος της λεωφόρου Καραμανλή, μέχρι τη θέση «Αέρας», αλλά και στους γύρω δρόμους, εμποδίζοντας τους κατοίκους της περιοχής να πάνε στο 18ο χιλιόμετρο, όπου από την περασμένη Τρίτη στήνουν το δικό τους μπλόκο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο χώρο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι κεραίες.

Γύρω στις 10 το πρωί έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας στο 18ο χιλιόμετρο. Τρία άτομα συνελήφθησαν, ενώ οι δύο εισαγγελείς που ήταν στο σημείο των επεισοδίων και οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, απειλούσαν με παραπέρα ένταση της αστυνομικής βίας με τη χρήση χημικών, ώστε να αναγκάσουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Συλληφθέντες είναι οι Γιώργος Σπανός, Νίκος Κυριακός και Παύλος Γεροντίδης.

Ο δήμος και οι κάτοικοι του Μενιδίου αντιδρούν στην εγκατάσταση «πάρκου κεραιών» στην Πάρνηθα, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στη μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής τους. Και αυτό γιατί, όπως λένε, γίνεται μέσα στον εθνικό δρυμό, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Καταγγέλλουν επίσης ότι η κυβερνητική απόφαση για εγκατάσταση των κεραιών στην Πάρνηθα είναι αυθαίρετη και υλοποιείται χωρίς καμιά συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αργά το μεσημέρι συνεργείο της Πολεοδομίας Μενιδίου πήγε στο χώρο των εργασιών για να διενεργήσει αυτοψία. Η Πολεοδομία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την εκτέλεση των εργασιών και με έγγραφό της ζήτησε τη διακοπή τους. Ετσι, με εντολή του παριστάμενου εισαγγελέα οι εργασίες σταμάτησαν.

H κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα για να ξεκαθαρίσει το ραδιοφωνικό - τηλεοπτικό τοπίο, χρησιμοποιώντας την αναρχία που επικρατεί στο χώρο για τα δικά της πολιτικά παιχνίδια. Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, μπήκε επί τάπητος το θέμα της απομάκρυνσης των κεραιών από τον Υμηττό. Κυριολεκτικά στο «παραπέντε» της έναρξης λειτουργίας του αεροδρομίου, για την ασφαλή λειτουργία του οποίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απομάκρυνση τόσο των νόμιμων όσο κυρίως των παράνομων κεραιών, η κυβέρνηση εσπευσμένα προσπαθεί να βρει λύση και να αντιμετωπίσει, με τη μορφή του επείγοντος, προβλήματα 10 και πλέον, χρόνων.

Αρχικά επιλέχτηκε η λύση της προσωρινής μετεγκατάστασης στο Αιγάλεω και το Ποικίλο Ορος, μέχρι να δημιουργηθεί το «πάρκο κεραιών» στην Πάρνηθα. Η «λύση» αυτή όμως προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των δήμων και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, αλλά και της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών (ΕΙΙΡΑ). Στην τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εκπροσώπους της ΕΙΙΡΑ αποφασίστηκε η παραμονή των κεραιών των 28 νόμιμων ραδιοφωνικών σταθμών, για έναν ακόμη μήνα στον Υμηττό, αλλά με μείωση της ισχύος εκπομπής τους στο 1/10 περίπου της σημερινής. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Πάρνηθα με έξοδα του υπουργείου. Οσο για το μεγάλο αριθμό κεραιών που εκπέμπουν παράνομα, η απόφαση είναι να κλείσουν και να γίνονται διαρκείς έλεγχοι με πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τα 500 εκατομμύρια δραχμές σε όσους παραβιάσουν τους κανόνες λειτουργίας.

Η οριστική λύση του προβλήματος με την εγκατάσταση των κεραιών σε ένα συγκεκριμένο ελεγχόμενο χώρο, αλλά και το ξεκαθάρισμα της μπάντας των FM, θα επιτρέψει στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να χρησιμοποιούν μόνο την απαραίτητη ισχύ εκπομπής και δεν θα εξαναγκάζονται, μέσα στον άναρχο ανταγωνισμό όπου ο ένας «πέφτει πάνω στον άλλο», να τη μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα για να «ακούγονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ