Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συμφωνία με την κουβεϊτιανή πετρελαϊκή εταιρεία Energy, που επισήμως θα υπογραφεί στις 27 του μηνός, έκλεισε η ιρακινή κυβέρνηση στον τομέα της πετρελαϊκής εκμετάλλευσης, προσφέροντάς της το μερίδιο που αρχικώς είχε συμφωνήσει ότι θα αναλάβει η τουρκική ΤΡΑΟ την οποία, τελικά, η Βαγδάτη απέρριψε, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε Ιράκ και Τουρκία με επίκεντρο την αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ. Ενδεικτικό είναι ότι η επίσημη ανακοίνωση της Βαγδάτης ήρθε λίγο μετά τη γνωστοποίηση από την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση ότι συμφώνησε ν' αυξήσει την απευθείας - χωρίς παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης - προμήθεια της τουρκικής εταιρείας Genel με αργό πετρέλαιο από το κοίτασμα Τακ Τακ, μέχρις ότου φτάσει τα 20.000 βαρέλια ανά ημέρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Ακινητοποιημένο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, Σαμπιχά Γκεκτσέν, βρίσκεται από την 1/1 φορτηγό αεροσκάφος τουρκικής εταιρείας που ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με προορισμό το Ιράν, γιατί αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες όσον αφορά το φορτίο του που φέρεται να είναι χρυσός για το Ιράν. Φέρεται να βρέθηκε στην Τουρκία λόγω τεχνικής βλάβης.

ΝΤΟΧΑ.-- Το ενδιαφέρον της να αγοράσει ποσοστό των τσεχικών κρατικών αερογραμμών που βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης εξέφρασε η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ Qatar Airways. Η τσεχική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι πουλά το 96% των μετοχών των τσεχικών αερογραμμών σε ευρωπαϊκές εταιρείας και το υπόλοιπο σε μη ευρωπαϊκές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τουλάχιστον 58 άτομα τραυματίστηκαν, όταν το φέρι μπόουτ Seastreak με χωρητικότητα 400 ατόμων που εκτελούσε το δρομολόγιο Νιου Τζέρσεϊ - Αποβάθρα 11 κοντά στη Γουόλ Στριτ, προσέκρουσε στην αποβάθρα ενώ έδενε στις 8.45 το πρωί τοπική ώρα. Σύμφωνα με τις αρχές, ένα άτομο είναι σε κρίσιμη κατάσταση και έχει διακομιστεί σε κοντινό νοσοκομείο.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Να ανοίξει ξανά η έρευνα για τις διασυνδέσεις του πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε με παραστρατιωτικές ομάδες ειδικά την περίοδο που ήταν κυβερνήτης της Αντιόκεια διέταξε η Γενική Εισαγγελία της Κολομβίας. Κίνηση που επιχειρείται να εμφανιστεί ως «διαδικασία κάθαρσης» από το νέο εξίσου αντιδραστικό καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ