Τρίτη 15 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δράση για σωματεία οργανωτές της πάλης

Συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή και κουβέντιασε μέτρα για την οργάνωση των εργαζομένων

Τα αυξημένα και σοβαρά καθήκοντα των σωματείων μπροστά στην όξυνση της επιθετικότητας των μονοπωλίων στον κλάδο, συζήτησε την περασμένη Κυριακή σε διευρυμένη συνεδρίασή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Στη συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη της Γραμματείας, συμμετείχαν και συνδικαλιστικά στελέχη από πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα, ενώ η δουλειά έκλεισε με τη συμπλήρωση της Γραμματείας μπροστά στα αυξημένα καθήκοντα που μπαίνουν το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση, εκτιμήθηκε ότι οξύνεται και επιταχύνεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Βαθαίνει ο ανταγωνισμός και μεγαλώνει η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Μεταφέρθηκε εμπειρία από τις κινητοποιήσεις και τη δράση που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα σωματεία σε όλη τη χώρα. Εγινε εκτενής συζήτηση για τις αδυναμίες στη λειτουργία των σωματείων, στην οργάνωση των εργαζομένων και της πάλης τους. Με δεδομένη την ένταση της επίθεσης, η Γραμματεία συζήτησε τους βασικούς στόχους δράσης της για το επόμενο διάστημα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, κύριος στόχος και καθήκον για τη Γραμματεία και τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτήν παραμένει η μαζικοποίηση των συνδικάτων με εργαζόμενους από τους μεγάλους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις ανά χώρο δουλειάς, πολυκατάστημα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, αποθήκες, εργολαβίες. Η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα στους παραπάνω χώρους, η τακτική και συστηματική τους λειτουργία, το άνοιγμά τους μέσα στους χώρους δουλειάς. Στόχος μπαίνει η προσπάθεια να αποκτηθεί μεγαλύτερη επαφή και επιρροή στα πολυκαταστήματα και στα σούπερ μάρκετ κατά προτεραιότητα.

Κρίθηκε απαραίτητο να βγουν συμπεράσματα από τη δουλειά που άνοιξε για πρώτη φορά σε εργοδοτικά σωματεία. Να υπάρξει επιμονή στο κάλεσμα για κοινή συσπείρωση και δράση πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών στη βάση των οξυμένων προβλημάτων στον κλάδο, για παράδειγμα η εναντίωση στην κλαδική σύμβαση μπορεί να εκφραστεί με τη συσπείρωση των σωματείων που διαφώνησαν.

Το εμπόριο να εξυπηρετεί το λαό

Οπως εισηγητικά τόνισε ο Γιάννης Κομνηνός, πρέπει «να δουλέψουμε με μεγαλύτερη επιμονή την πρότασή μας για το εμπόριο, εμπόριο χονδρικό και λιανικό σε κρατικό φορέα λαϊκής περιουσίας και όχι συγκεντρωμένης ατομικής ιδιοκτησίας πολυεθνικών και μονοπωλίων. Ο φορέας αυτός θα στηρίζεται από τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς της παραγωγής τροφίμων, των μεταφορών που θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομικής ζωής».

Δίνεται συνέχεια στη δουλειά που έχει ανοίξει για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, των μειώσεων μισθών, την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, την ασφάλιση, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, κ.λπ., και μια σειρά ακόμα ζητήματα όπως οι απολύσεις, η υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ σε μονοπωλιακούς ομίλους, κ.λπ.

Παρέμβαση, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε ο Γ. Σκιαδιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ