Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Συνεχίζουν το γαϊτανάκι του αποπροσανατολισμού

Προάγγελος των όσων θα γίνουν στην προανακριτική ο καυγάς τους, προχτές, στη Βουλή, αλλά και μετά την ψηφοφορία

Τα μπρος - πίσω με τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ένα ακόμα στοιχείο του εκφυλισμού των αστικών θεσμών, μεταξύ αυτών και του Κοινοβουλίου

Eurokinissi

Τα μπρος - πίσω με τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ένα ακόμα στοιχείο του εκφυλισμού των αστικών θεσμών, μεταξύ αυτών και του Κοινοβουλίου
Στην πεπατημένη της συζήτησης που έγινε την Πέμπτη στη Βουλή και την οποία τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ προσάρμοσαν στο να μείνει μακριά από την ουσία της υπόθεσης, κινήθηκε και χτες η αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίπολο, μετά την απόφαση της Βουλής να παραπέμψει σε προανακριτική μόνο τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου έγινε με 265 ψήφους υπέρ, 6 κατά, 3 παρών, 5 άκυρα και 3 λευκά ψηφοδέλτια. Σε μια διαδικασία που άλλαξε πολλές φορές από το απόγευμα της Τετάρτης, με ευθύνη των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι Ε. Βενιζέλος, Λ. Παπαδήμος και Γ. Παπανδρέου, που προτείνονταν από άλλα κόμματα, δε συγκέντρωσαν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων (απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών) και δεν παραπέμφθηκαν σε προανακριτική.

Με δήλωσή του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε τον εαυτό του «στη διάθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης», λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το μόνο που θέλω είναι να μου δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσω το όνομά μου από μια χονδροειδή κατασκευή σε βάρος μου και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιηθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τη συγκάλυψη του καπιταλισμού ως εκτροφείου της διαφθοράς και υπαίτιου για τα λαϊκά βάσανα ήταν εξόφθαλμη και χτες. Σε non paper που διένειμε, καταγγέλλει τους Αντ. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για συγκάλυψη του σκανδάλου, ότι άφησαν «ορφανές» τις ποινικές ευθύνες και ότι επιχείρησαν να παραβιάσουν τη μυστικότητα της ψήφου.

Σερβίροντας στο λαό σαν «παθογένεια» του καπιταλισμού τη σαπίλα του, που δείχνει ότι έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια, ισχυρίζεται ότι «οι αλλαγές που συμβαίνουν την εποχή του μνημονίου είναι τέτοιες που (...) προωθούν όλες τις παθογένειες που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή (φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου, περαιτέρω υποβάθμιση της εργασίας, διάλυση του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου)».

Βάζει, δηλαδή, το κάρο μπροστά από το άλογο, ισχυρίζεται ότι δεν έφερε η κρίση τα μέτρα, αλλά τα μέτρα την κρίση, για να «λανσάρει» τη φενάκη ενός υγιούς καπιταλισμού, απαλλαγμένου από παθογένειες, όπως χαρακτηρίζει επιλογές στρατηγικής σημασίας για το σύστημα. Προσφέρει έτσι καλές υπηρεσίες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον καπιταλισμό και συσκοτίζοντας ότι η διέξοδος υπέρ των λαϊκών συμφερόντων περνάει μέσα απ' την πάλη εναντίον του, ως την ανατροπή του.

Για να προβληθεί ο ίδιος σαν ο καταλληλότερος διαχειριστής του «ηθικού» καπιταλισμού που φαντασιώνεται, προσθέτει ότι οι «αλλαγές αυτές προωθούνται από το σύστημα διαπλοκής»! Δηλαδή, υπάρχουν «κακά» μονοπώλια και πολιτικοί που διαπλέκονται και για το λόγο αυτό ζητά «να οδηγηθούμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στη ριζική πολιτική αλλαγή που προτείνει και συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ», προκειμένου να εξυγιανθεί ο καπιταλισμός και να διαπρέψουν τα «καλά» μονοπώλια.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Σχολιάζοντας τις διάφορες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συζήτηση στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ισχυρίστηκε χτες ότι είναι «κατανοητή η απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ», επειδή «ούτε έπεισαν όλους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν την πρότασή τους, ούτε μπόρεσαν να υπονομεύσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Για τη διαδικασία που διευκόλυνε την κυβερνητική πλειοψηφία να περιοριστεί σε ψήφο για παραπομπή μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για «συνωμοσιολογικά σενάρια», στα οποία απάντησαν «οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κινούμενοι - αποδεδειγμένα - ελεύθερα».

Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, είπε ότι «είναι σταθερή η απόφασή μας για τη θεσμικά άψογη και πλήρη αντιμετώπιση της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ», όταν με το καλημέρα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, άλλαξαν διαδοχικές φορές τη θέση τους για τη διαδικασία, με στόχο να την εκφυλίσουν.

Μιλώντας στον «Real Fm», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης είπε ότι «δεν υπήρξε απολύτως καμία γραμμή» για το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο ίδιος αναρωτήθηκε δημαγωγικά: «Ποια γραμμή υπήρξε όταν 70 - 80 βουλευτές της ΝΔ πήγαν και ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες; Αν υπήρχε γραμμή θα τη σπάγανε 80 βουλευτές;».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σαν «τομή για τον δημόσιο βίο» το σκηνικό συγκάλυψης και εκφυλισμού ακόμα και των διαδικασιών που έστησαν προχτές οι εταίροι της συγκυβέρνησης στη Βουλή. Ο Ε. Βενιζέλος, με εμφανή την πρόθεση να βγάλει λάδι το ΠΑΣΟΚ και τους προσωπικούς του χειρισμούς και κυρίως να αφήσει στο απυρόβλητο τον πυρήνα της υπόθεσης, συνέχισε κι αυτός τους επικοινωνιακούς διαξιφισμούς με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χθεσινή ημέρα είναι μία τομή. Οχι μόνο γιατί αποκαλύφθηκε πλήρως η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του ένδεια. Οχι μόνο γιατί έλαβε αποστομωτική απάντηση εφ' όλης της ύλης. Επί της διαδικασίας, επί της ουσίας, επί της ψηφοφορίας, με την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών. Αλλά κυρίως γιατί ο δημόσιος βίος απαλλάχθηκε από μία θηλιά που προσπάθησαν να του φορέσουν σε βάρος της αλήθειας, της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας», ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος, μάλιστα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού, επιχείρησε να εμφανίσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη σκανδαλώδη υπόθεση σαν επιστέγασμα «διαφάνειας» (!) που σηματοδοτεί, όπως ισχυρίστηκε, τη «στροφή» της χώρας για «να οργανώνουμε την αποκατάσταση των αδικιών»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για όλα φταίει ο σταθμάρχης; (2023-11-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-03-31 00:00:00.0)
Επικοινωνιακά παιχνίδια με τη λίστα Λαγκάρντ (2013-01-04 00:00:00.0)
Νέα τροπή με εμπλοκή του Γ. Παπακωνσταντίνου (2012-12-30 00:00:00.0)
Κάνουν το παν για να κρυφτεί η ουσία (2010-06-08 00:00:00.0)
Υπέρ της παραπομπής Παυλίδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης (2009-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ