Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Αισιόδοξα στο πλευρό του ΚΚΕ

Το 19ο Συνέδριο του υπερ-ενενηντάχρονου Κόμματός μας έρχεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι κάτι νέο για το Κόμμα μας το επίπεδο δυσκολίας των νέων αυτών συνθηκών, παρόλο που πιστεύω έχουν κάποια νέα ποιοτικά στοιχεία πολλά από τα οποία το Κόμμα ήδη από καιρό έχει προβλέψει και τώρα καλείται να δράσει μέσα σε αυτές. Προσωπικά θα χαρακτήριζα το 19ο Συνέδριο, ως συνέδριο ωριμότητας αφενός λόγω των αντικειμενικών συνθηκών που απαιτούν από ένα συνειδητά ταγμένο στο ζήτημα της ταξικής πάλης κομμουνιστικό κόμμα να δράσει και να εμπνεύσει τις μάζες στις συγκεκριμένες συνθήκες και αφετέρου από τις επεξεργασίες του Κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και πριν το 18ο Συνέδριο που έφεραν σαν προϊόν ωρίμανσης τις συγκεκριμένες Θέσεις.

Από τη γέννησή του και μέχρι σήμερα, αν και με δυσκολίες, το Κόμμα μας έμεινε πιστό στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, του επιστημονικού σοσιαλισμού, του διαλεχτικού υλισμού. Η κοσμοθεωρία μας είναι επιστήμη, είναι όπλο όχι μόνο για να καταλάβουμε τον κόσμο αλλά και για να τον αλλάξουμε όπως έλεγαν και οι κλασικοί μας. Πιστό στη χρησιμοποίηση και εμβάθυνση αυτής της επιστήμης, το Κόμμα μας την αξιοποιεί για να παρουσιάσει στην εργατική τάξη ένα ντοκουμέντο τόσο διαλεκτικά γραμμένο και δεμένο που καταλήγουν και βγαίνουν τα νέα συμπεράσματα αβίαστα. Αναλύοντας πρώτα από όλα τις διεθνείς και ντόπιες εξελίξεις, ξεκινώντας από τη βάση, δηλαδή την οικονομία, αντιστοιχεί στο επίπεδο της θεωρητικής θεμελίωσης, το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων με τις σχέσεις παραγωγής. Και επειδή, όπως έλεγαν οι κλασικοί μας, η πράξη είναι διαλεκτικά δεμένη με τη θεωρία, το να αφήνεις τη θεωρία μόνη της είναι μισή δουλειά και γι' αυτό και προτείνει και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η αντιστοίχηση. Παίρνοντας επίσης το Κόμμα υπόψη και τον πόλεμο που δέχεται αυτή τη στιγμή η εργατική τάξη από τους καπιταλιστές, τις μεταξύ τους αγιάτρευτες αντιθέσεις, προτείνει μια τακτική που αντιστοιχεί στο επίπεδο της ταξικής πάλης, τα καθήκοντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της αλλά πρώτα από όλα της πρωτοπορίας της.

Μια σειρά εκτιμήσεων των προηγούμενων ετών που έκανε το Κόμμα μας επιβεβαιώνονται από τις σημερινές εξελίξεις, όπως το βάθος και η έκταση της οικονομικής κρίσης, ο χαρακτήρας της, το ενδεχόμενο νέας πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος της προηγούμενης, ο ρόλος των νέων κομμάτων που προέκυψαν τα τελευταία 2 χρόνια, η μεγάλη και ιστορική απόφαση του Κόμματος να μην συμμετέχει τον περασμένο Ιούνη σε κυβέρνηση αριστερής διαχείρισης του συστήματος. Οι Θέσεις απαιτούν πολύ καλή μελέτη και αφομοίωση από τους συντρόφους και κύρια από τους νέους συντρόφους στην ΚΝΕ αφού είναι αυτοί που τα επόμενα χρόνια θα κληθούν να τις φέρουν στη ζωή. Περιλαμβάνουν νέες εκτιμήσεις οι οποίες δεν βγαίνουν από το μυαλό καμιάς Πυθίας αλλά αποτελούν συμπεράσματα επιστημονικής ανάλυσης των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων που αναγκαστικά θα οδηγήσουν από την πρόοδο της ανθρωπότητας προς τα μπρος. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι που από τώρα πρέπει να αναλυθούν στους ανθρώπους του μόχθου όχι για να τους μαυρίσουμε την ψυχή αλλά για να τους μπολιάσουμε την αγανάκτηση που αντικειμενικά θα αναπτυχθεί σε κάποια φάση της ζωής τους, με τον εναλλακτικό δρόμο, με το σοσιαλισμό, που θα παλέψουν και θα τον φέρουν οι ίδιοι, απαλλαγμένοι από διάφορα βαρίδια που παριστάνουν φίλους και εχθρούς. Θα πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη της οικοδόμησης και του ελέγχου, δε θα περιμένουν από κανέναν αντιπρόσωπο να τους λύσει τα προβλήματα γιατί, όπως έγραψε και ο ποιητής, με ευχές και παρακάλια δεν αλλάζουν τα τσακάλια.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τις εκλογές του Ιούνη, η αστική τάξη και οι διάφοροι καλοθελητές λακέδες της προσπάθησαν να πείσουν τους εργάτες για το αντίθετο. Ο σκοπός τους προφανής, να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα, να το ενσωματώσουν, να το χειραγωγήσουν. Το ίδιο γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά με αφορμή τη δημοσίευση των Θέσεων έχουν οργιάσει για μία ακόμα φορά και για τη σχέση Κόμματος - ΚΝΕ. Ανασύροντας και αξιοποιώντας και διάφορα ναυάγια που απαρνήθηκαν το Κόμμα και την ταξική πάλη χρόνια πριν, προσπαθούν να σπείρουν συγχύσεις γι' αυτή τη σχέση. Στοχεύουν σε νέες συνειδήσεις, σε ΚΝίτες και ΚΝίτισσες που δεν έχουν μεγάλη κοινωνική πείρα, πείρα από τον ταξικό αγώνα, που περιμένουν ίσως εύκολες και γρήγορες νίκες και προσπαθούν να τους πείσουν έτσι για την αναποτελεσματικότητα του αγώνα, για το αδιέξοδο της οργανωμένης ζωής. Αξιοποιούν γι' αυτό κάθε μέσο και δεν τα παρατάνε ποτέ. Δεν μας πειράζει. Καλοδεχούμενος ο πόλεμός τους, μας ατσαλώνει, μας προετοιμάζει για τα πιο δύσκολα. Εχουμε ήδη λυμένο ότι η βάση μέσα στην οποία καθορίζεται η σχέση Κόμματος - ΚΝΕ από τις Θέσεις του Συνεδρίου ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στην καθημερινή ζωή, αυτό εκφράζει η βελτίωση της διατύπωσης στις Θέσεις. Η άνοδος και η βελτίωση της καθοδηγητικής βοήθειας του Κόμματος προς την ΚΝΕ θα μας βοηθήσει περισσότερο, θα μεταφέρει πιο άμεσα τη συσσωρευμένη πείρα του Κόμματος στην πράξη, θα γίνουμε πιο διεισδυτικοί στο να πείθουμε και να συσπειρώνουμε κόσμο γύρω από την υπόθεση της ταξικής πάλης μέχρι την τελική ανατροπή.

Αναγκαία προϋπόθεση για να τραβηχτούν οι νέες μάζες στον αγώνα είναι και το προσωπικό παράδειγμα του κάθε ΚΝίτη, του κάθε μέλους του Κόμματος. Είναι η ατομική ευθύνη του καθενός στο χώρο δουλειάς του, στο χώρο μαθητείας και σπουδών, στο σχολειό. Να είναι μπροστάρης σε κάθε πτυχή της ζωής του και στον αγώνα και στη δουλειά, στην απεργία, στα μαθήματα, στην πρακτική. Να είναι κρυστάλλινος και δακτυλοδεικτούμενος, αψεγάδιαστος. Χαρακτηριστικά βέβαια που είναι επίκτητα και που μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από το μεγάλο σχολείο της ΚΝΕ και του Κόμματος. Σε μια εποχή που η αστική τάξη προσπαθεί να πείσει τις νέες ηλικίες να διαλέξουν ανάμεσα στο σωστό και στο εύκολο, το Κόμμα μας και η Νεολαία του αποτελούν φάρο, σχολείο στο να μην υποκύψει η νέα βάρδια της εργατικής τάξης στις εύκολες, άμεσες και αδιέξοδες λύσεις βουτηγμένες στα ναρκωτικά και την κοινωνική δικτύωση, αλλά να διαλέξει την ομορφιά και τη δυσκολία του ταξικού αγώνα που είναι η μόνη που θα φέρει μακροχρόνια αποτελέσματα που θα μείνουν.

Αισιόδοξα συνεχίζουμε στο πλευρό του Κόμματός μας για να χτίσουμε τη νέα κοινωνία που έχουμε ανάγκη.


Γιάννης Καραντάς
Μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο παρουσιάζονται σε τρία διαφορετικά κείμενα και όχι σε ένα ενιαίο; (2021-02-16 00:00:00.0)
Από το υστέρημά μας για το 19ο Συνέδριο (2013-04-16 00:00:00.0)
Πιο ικανοί στις ανάγκες του σήμερα (2013-03-28 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου (2013-03-02 00:00:00.0)
Μερικές σκέψεις πάνω στις Θέσεις της ΚΕ (2000-12-03 00:00:00.0)
Με εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ (1996-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ