Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τροχοί
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Opel Speedster
Κεραυνός αισθήσεων στην άσφαλτο

Ενα πραγματικά καθαρόαιμο roadster, απόλυτα προορισμένο για την οδηγική απόλαυση, είναι το Speedster, που παρουσίασε η Opel στην Πορτογαλία. Σπορ, διθέσιο, πανάλαφρο με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο, μινιμαλιστικής αισθητικής, περιφρονεί την άνεση και δοξάζει την επιτάχυνση και το κράτημα

Το Speedster είναι φτιαγμένο για τους λίγους που μπορούν να το εκτιμήσουν αλλά και τους λίγους που μπορούν να το αποκτήσουν.

Με τη φιλοσοφία και την τεχνογνωσία της Lotus, αλλά και την εξελιγμένη κατασκευαστική ποιότητα της Opel, το Speedster έχει κρατήσει το χαρακτήρα ενός ανοιχτού διθέσιου της αγγλικής σχολής αλλά έχει μόλις το 10% των εξαρτημάτων ίδιο με μιας Lotus Elise. Στο εσωτερικό βασιλεύει το αλουμίνιο που είναι ούτως ή άλλως το κυρίαρχο στοιχείο. Υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα, που επιβάλλει ο σπαρτιάτικος χαρακτήρας, αλλά το μπουτόν της μίζας στο κέντρο του ταμπλό ή ο αναβατήρας για τα πόδια του συνεπιβάτη είναι αρκετά για να σου κλέψουν την καρδιά.

Οταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο είναι εντυπωσιακό και διαφορετικό χάρη στο μυώδες αμάξωμα με τις γωνίες και με καλύτερη πλευρά την πίσω με τα τεράστια φώτα. Αυτή η πλευρά - η πίσω - είναι εξάλλου αυτή που θα βλέπουν οι περισσότεροι. Ούτως ή άλλως το Speedster θα φθάσει στα χέρια ελαχίστων αφού η παραγωγή του δε θα ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες ετησίως.

Ο τυχερός που θα έχει να διαθέσει τα 17 εκατομμύρια - ποσό διόλου ευκαταφρόνητο - αλλά όχι μεγάλο για τέτοιο αυτοκίνητο, θα απολαμβάνει εκτός των άλλων και τη διακριτική πλακέτα στο ταμπλό με τον αριθμό παραγωγής. Αυτό βέβαια αφού καταφέρει να βολευτεί στο αγωνιστικού τύπου κάθισμα και καταφέρει να φτάσει μέχρι σ' αυτό, κάτι που προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση. Με το που πιάσει το τιμόνι, που δε διαθέτει καμιά υποβοήθηση και είναι ιδιαίτερα γρήγορο, τότε μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει γκάζι. Τα μόλις 945 κιλά (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) υποτάσσονται πλήρως στα 147 άλογα του αλουμινένιου κινητήρα των 2,2 λίτρων. Τα 0-100 έρχονται σε 5,9΄΄ και το κοντέρ γράφει εύκολα τα 217 χλμ./ώρα της τελικής. Τα τέσσερα δισκόφρενα, το απόλυτα άκαμπτο σασί, η ανάρτηση, που θυμίζει καρτ, κάνουν τον οδηγό να απολαμβάνει, να ελέγχει και, ταυτόχρονα, να κινείται ασφαλώς. Το Speedster μοιάζει με κεραυνοβόλο έρωτα. Δεν μπορείς να τον εξηγήσεις, να τον αναλύσεις, να τον καταλάβεις. Δεν μπορείς όμως ούτε να του αντισταθείς.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ