Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κοινός ο αντίπαλος κοινός και ο αγώνας

Από τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Κοινές παρεμβάσεις στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας στην κεντρική Μακεδονία ανακοίνωσαν το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων και η ΠΑΣΥ, καθώς διογκώνονται τα προβλήματα της απλήρωτης δουλειάς για τους εργάτες και της απλήρωτης παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, στο πλαίσιο του σχεδίου μονοπώλησης του κλάδου από ισχυρές πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε ότι το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και η ΠΑΣΥ, ξεκινούν τις παρεμβάσεις τους με ανοιχτές συνελεύσεις τις επόμενες μέρες σε Λαγκαδά και Κουφάλια, με κοινές εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά, με στόχο την οργάνωση του αγώνα εργατών, κτηνοτρόφων, αυτοαπασχολούμενων, ενάντια στις επιπτώσεις της βάρβαρης πολιτικής στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας.

Απλήρωτοι εργάτες και κτηνοτρόφοι

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Δημήτρης Μωυσιάδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού, ο Γιώργος Κουσαξίδης, γραμματέας του Συνδικάτου και μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ και ο Γιάννης Καραμπίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο βιομηχανικό επισιτισμό, κατέθεσαν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως ΜΕΒΓΑΛ, ΑΓΝΟ, ΚΟΛΙΟΣ. Μόνο σε αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για 3 και 4 μήνες. Αντίστοιχα, απλήρωτοι για 6 και 8 μήνες είναι και οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί γάλακτος. Οι ίδιες περίπου καταστάσεις ισχύουν και στις άλλες μικρότερες γαλακτοβιομηχανίες της Κεντρικής Μακεδονίας, για όλους τους εργάτες και για όλους τους κτηνοτρόφους που «δέθηκαν» στο άρμα των γαλακτοβιομηχανιών.

Η ΑΓΝΟ που ανήκει στον όμιλο ΚΟΛΙΟΣ κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στη προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99. Στο μεταξύ, η εργοδοσία πρόσφατα κατήγγειλε την επιχειρησιακή σύμβαση και σχεδιάζει μαζικές απολύσεις και μεγάλες μειώσεις μισθών. Την ίδια ώρα, βάζει την ΑΓΝΟ να δουλεύει ουσιαστικά για την άλλη εταιρεία του ομίλου, την ΚΟΛΙΟΣ στο Πολύκαστρο.

Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταθέσει για το άρθρο 99, προβλέπει ότι οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί, θα πληρωθούν μόνο το 15% όσων τους χρωστά η εταιρεία.

Παράλληλα, εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα από πλευράς των βιομηχανιών γάλακτος στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, με συζητήσεις, συμφωνίες και αναδιανομή ρόλων. Μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι έχουν βάλει στο μάτι την πλούσια γαλακτοκομική περιοχή της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες, Φλώρινα κλπ.) με στόχο την μονοπώληση του κλάδου.

Αυτό συνοδεύεται από τσάκισμα μισθών και ΣΣΕ, ακόμη πιο χαμηλές τιμές για τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, τιμές καταναλωτή στα ύψη και ποιότητα προϊόντων ανεξέλεγκτη.

Αρνητικές θα είναι οι εξελίξεις για εργαζόμενους, κτηνοτρόφους, και τα συμπληρωματικά επαγγέλματα του κλάδου, για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες των περιοχών, για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Κοινοί στόχοι πάλης

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, σημείωσαν ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στις εξελίξεις. Κάλεσαν σε κοινό αγώνα των εργαζόμενων και των κτηνοτρόφων, ολόκληρου του λαού των ενδιαφερόμενων περιοχών:

  • Για να πληρωθούν άμεσα όσα χρωστούν οι επιχειρήσεις σε εργαζόμενους και κτηνοτρόφους.
  • Καμιά μείωση στους μισθούς των εργαζομένων, καμιά απόλυση, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.
  • Καμιά μείωση, αλλά αντίθετα αυξήσεις στις τιμές παραγωγών κόντρα στη πολιτική αφανισμού τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να μη γίνουν υποχείρια αλλά να στηριχθούν ενάντια στα μονοπώλια.
  • Μείωση τιμών και έλεγχο ποιότητας για τους καταναλωτές.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν ότι η ριζική ανατροπή της σημερινής πολιτικής, η οργάνωση των εργατών, η συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, η οικονομία στα χέρια των ίδιων είναι η μοναδική λύση για να αναπτυχθεί η γαλακτοβιομηχανία με γνώμονα τα συμφέροντα και τις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα (2013-03-14 00:00:00.0)
Μαχητική διαδήλωση των απεργών χτες (2013-03-13 00:00:00.0)
Αναδείχτηκε η ανάγκη κοινής δράσης εργατών - κτηνοτρόφων (2013-02-19 00:00:00.0)
Απεργία κόντρα στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας (2013-01-03 00:00:00.0)
Τους «αρμέγουν» οι γαλακτοβιομήχανοι! (2005-11-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις (2002-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ