Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1841 Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

1863 Η Συντακτική Συνέλευση εκλέγει βασιλιά τον πρίγκιπα Γεώργιο, γιο του βασιλιά της Δανίας (Γουλιέλμος Γεώργιος, ή Γεώργιος ο Α` ).

1946 Πάνω από 50.000 λαού της Αθήνας διαδηλώνει με το σύνθημα «Αποχή - Δημοκρατία - Αμνηστία». Ηταν η παραμονή των εκλογών - παρωδία που οργάνωσαν οι Αγγλοι και οι ντόπιοι υπάλληλοί τους μέσα σ' ένα καθεστώς βίας, τρομοκρατίας και απίστευτης νοθείας εις βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, της μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης εκείνης της εποχής.

1952 Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη (σχετικό αφιέρωμα στο σημερινό «Ριζοσπάστη» στις σελίδες 8 - 9).

1972 Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζει να δώσει στη χούντα 36 αεροπλάνα τύπου «Φάντομ».

1999 Η 6η μέρα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη αλλά και πύραυλοι τύπου «Κρουζ» σφυροκοπούν ολόκληρη τη μέρα την ευρύτερη περιοχή της Πρίστινα. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έχουν ρίξει περισσότερο από το ένα τρίτο των αποθεμάτων της αμερικανικής αεροπορίας σε βόμβες, κατευθυνόμενες με λέιζερ. Σε διπλωματικό επίπεδο στο Βελιγράδι συναντάται ο Ρώσος πρωθυπουργός Πριμακόφ με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ απορρίπτει το βασικό όρο που έθεσε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, δηλαδή να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Η πρώτη ρωσική πρωτοβουλία έληξε άδοξα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ