Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
«Πνοή» στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση

Η ηγεσία της ΝΔ θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ως «καινούριο» και «κοινωνικά ευαίσθητη»!

Συνέδριο, που θα αναδείξει πρώτα και κύρια τη βαθιά συντηρητική φυσιογνωμία της και το ρόλο της ως βασικού πυλώνα του δικομματικού συστήματος, είναι το Ε΄ Συνέδριο της ΝΔ, το οποίο ξεκινά το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στις άμεσες επιδιώξεις της, που αφορούν, πρώτον, στην ενίσχυση της εικόνας ενός κόμματος του λεγόμενου μεσαίου χώρου, με δήθεν κοινωνική ευαισθησία και άνοιγμα «σε όλους τους πολίτες» και, δεύτερον, στην επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Κ. Καραμανλή και την ανάλογη «αναπροσαρμογή» του κομματικού μηχανισμού.

Στις ομιλίες, το απόγευμα, του Κ. Καραμανλή, αλλά και των άλλων ηγετικών στελεχών (Μητσοτάκης, Εβερτ, Βαρβιτσιώτης), θα «βγαίνει» με ένταση η αγωνία τους να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι διαχειριστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και, παράλληλα, μπορούν να εξασφαλίσουν την «κοινωνική συνοχή». Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προχτές το βράδυ στην Εκτελεστική Επιτροπή για τα οργανωτικά, οι ομιλίες των περισσότερων στελεχών θα επικεντρωθούν στις πολιτικές προτάσεις και αναμένεται «άμιλλα» για το ποιος θα καταθέσει τις πιο «τολμηρές» και ταυτόχρονα «ρεαλιστικές» προτάσεις για να δοθεί «νέα πνοή» στη διαχείριση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ο Κ. Καραμανλής, πέραν της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων, που θα κινηθούν στο πλαίσιο του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», θα επαναλάβει το άνοιγμα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων με το γνωστό όσο και αστείο επιχείρημα ότι «όλοι οι Ελληνες επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους». Οσον αφορά στο κόμμα, θα επαναλάβει ότι πρέπει να γίνει σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό, χωρίς ωστόσο να επιφέρει τις περιβόητες βαθιές τομές που επαγγελλόταν στις αρχές της προσυνεδριακής διαδικασίας.

Από τη μεριά της η Ντ. Μπακογιάννη θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, η οποία θα παρουσιάζει το «καινούριο» μέσα από την εφαρμογή μιας «καθαρής» νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η πρώην υπουργός θα τονίσει ότι «αν μείνουμε εγκλωβισμένοι στη διαχειριστική αντίληψη για την εξουσία που κυριαρχεί σήμερα, μπορεί μεν να γίνουμε κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να προσφέρουμε το καινούριο». Στην πρόταση διακυβέρνησης που έχει επεξεργαστεί περιέχονται 80 προτάσεις και προτείνεται, μεταξύ άλλων, αλλαγή του εκλογικού συστήματος με βάση το γερμανικό πρότυπο, άμεση εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών, σαρωτικές (νεοφιλελεύθερες) διαρθρωτικές αλλαγές, δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και εταιρίες, ευέλικτες μορφές εργασίας, κεφαλαιοποιητικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά. Επιμένει στις προτάσεις για τις οργανωτικές αλλαγές αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Στο συνέδριο, βέβαια, όλες οι τάσεις και ομάδες θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν τους συσχετισμούς και τη θέση τους στο εσωκομματικό παιχνίδι. Στο πλαίσιο αυτό έκανε χτες την εμφάνισή του μια ομάδα από 23 βουλευτές, που αυτοαποκαλούνται εκφραστές της «λαϊκής Δεξιάς» και χτες το πρωί παρέδωσαν κείμενο θέσεων στον Κ. Καραμανλή. Μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο είναι οι: Π. Παναγιωτόπουλος, Ε. Χαϊτίδης, Κ. Κιλτίδης, Φ. Δημοσχάκης, Γ. Τρυφωνίδης, Π. Αδρακτάς, Γ. Χωματάς, Π. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Κ. Καραμπίνας, Α. Αγγελής. Μεταξύ άλλων ζητούν να μην υπάρχει καμία συναίνεση στην πολιτική Σημίτη, να ενισχυθεί ο ρόλος της Εκκλησίας, να επανέλθει η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, να υπάρξει εγγύηση ενός ελάχιστου εισοδήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οράματα και σχέδια για «πολιτική κυριαρχία» (2004-07-20 00:00:00.0)
Νεοφιλελεύθερη συναίνεση (2004-01-13 00:00:00.0)
Εμεινε στους «στόχους» του συνεδρίου (2001-03-15 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες (2001-02-08 00:00:00.0)
Εν αναμονή του επόμενου γύρου (2001-01-11 00:00:00.0)
"Αδυναμία" αντιπαράθεσης με κυβέρνηση (1999-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ