Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Με το ζόρι η αρμοδιότητα στους δήμους

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή στους περιφερειάρχες να συστήσουν τα σχετικά Νομικά Πρόσωπα των Δήμων

Ακόμα ένα δείγμα της αυταρχικής της πολιτικής έδωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ετσι, μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία της Β. Παπανδρέου, με την οποία προωθούνται οι υποχρεωτικές μετατάξεις των αποσπασμένων υπαλλήλων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, η ηγεσία του υπουργείου έδωσε χτες το σήμα στους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών να συστήσουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα αναλάβουν τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, όπου οι Δήμοι αρνούνται να το πράξουν.

Η απόφαση αυτή «έρχεται» τρεις μέρες μετά την άρνηση των δημάρχων και κοινοταρχών του Λεκανοπεδίου Αττικής, να αναλάβουν την αρμοδιότητα λειτουργίας των κρατικών παιδικών σταθμών με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση, οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν καν τις δαπάνες των υπαρχόντων 1.450 σταθμών της Ελλάδας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πανελλαδικά υπάρχει ανάγκη δημιουργίας άλλων 6.500 παιδικών σταθμών και πως οι υπάρχοντες λειτουργούν με το 50% των θέσεών τους κενές, σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια, τότε το κόστος που μεταφέρει η κυβέρνηση στους δήμους είναι τεράστιο. Οπως τεράστια είναι και η ευθύνη της για την υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής που συνεπάγεται η μεταφοράς της μιζέριας.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αρνείται να διαπραγματευτεί το αίτημα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), να ανασταλεί, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η εφαρμογή του νόμου που μεταφέρει υποχρεωτικά από την 1η Απριλίου τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς στους δήμους. Αντίθετα, επιλέγει διασπαστική τακτική, επικοινωνώντας με τον κάθε δήμο (της Αττικής κυρίως) ξεχωριστά, προκειμένου να του υποσχεθεί ότι θα του δώσει τα κονδύλια που χρειάζεται για να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς και να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας, αλλά και της αδιαφορίας για το έργο που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί, είναι το εξής εξωφρενικό: Μόλις δυο μέρες πριν την καταλυτική ημερομηνία που θέτει ο νόμος, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί, στις παραπάνω τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δήμους, να διαπιστώσει το κόστος λειτουργίας της αρμοδιότητας και ανάλογα να υποσχεθεί τα χρήματα. Με ποιο σκεπτικό τότε ο υφυπουργός, Κ. Καϊσερλής, ξεκαθάρισε ότι για φέτος θα δοθούν 30 δισ. δραχμές στους δήμους τις χώρας για τους παιδικούς σταθμούς; Γιατί αρνείται η κυβέρνηση να κατοχυρώσει νομοθετικά την κάλυψη του κόστους της αρμοδιότητας, αλλά αντίθετα αποσαφηνίζει στο νόμο, πως το κόστος θα βαρύνει τους δήμους;

Φαίνεται πως οι απατηλές υποσχέσεις για μερικά ψίχουλα πιάνουν τόπο στους δημάρχους, οι οποίοι προφανώς για να μη δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση και διακινδυνεύσουν το πολιτικό τους μέλλον, υποθηκεύουν την προσχολική αγωγή των παιδιών του δήμου τους. Οπως μας είπε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, ορισμένοι δήμοι της Αττικής έχουν προχωρήσει στην καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των κρατικών παιδικών σταθμών, πειθαρχώντας έτσι στην κυβερνητική εντολή. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο στο αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ για συνάντηση και πως θα συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα ή τη Δευτέρα ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις.

Θυμίζουμε πως η ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ έλεγε πως αν μέχρι τη Δευτέρα δεν υπάρξει απάντηση, οι δήμαρχοι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Μια παράταση στην ήδη εκφρασμένη απόφαση αποτελεί οπισθοχώρηση, επικρότηση της διασπαστικής κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ