Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
Απεργούν και σήμερα οι υπάλληλοι

Αντιδρούν στις υποχρεωτικές μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων στις Νομαρχίες

Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη πανελλαδική απεργία που ξεκίνησε χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΥΝΑΕ), διαμαρτυρόμενη για την αιφνιδιαστική προχτεσινή τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, με την οποία επιβάλλει τις υποχρεωτικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων στις Νομαρχίες, σε προσωποπαγείς θέσεις.

Οι υπάλληλοι, που σήμερα απασχολούνται ως αποσπασμένοι στις Νομαρχίες, ζητούν να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς δε διασφαλίζει τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα. Αν μάλιστα η κυβέρνηση επιμείνει, η Ομοσπονδία τους θα προχωρήσει σε νέες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή στις Νομαρχίες της χώρας υπάρχουν 32.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 5.000 είναι αποσπασμένοι από υπουργεία, οι 4.000 έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και οι υπόλοιποι προέρχονται από τις ΔΕΚΟ.

Θυμίζουμε πως την επιβολή των υποχρεωτικών μετατάξεων είχαν ζητήσει οι νομάρχες της χώρας, στο τελευταίο συνέδριό τους, στην Ξάνθη, θεωρώντας πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν. Γι' αυτό και χαιρέτισαν τη σχετική τροπολογία, όπως χαιρετίζουν - με την απάθειά τους - την καθημερινή υποβάθμιση του θεσμού σε όργανο διεκπεραίωσης, και μόνο, κρατικών υποθέσεων.

Χτες, πάντως, πρώτη μέρα της απεργίας, σύμφωνα με την ΟΣΥΝΑΕ, απέργησαν οι υπάλληλοι όλων των Νομαρχιών, εκτός της Αθήνας. Οπως υποστηρίζεται, οι εργαζόμενοι στη Νομαρχία Αθηνών ενημερώθηκαν από το προεδρείο για την απεργία, μόλις χτες, στις 11 το πρωί, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να συντάξουν λίστα με προσωπικό ασφαλείας. Κάτι τέτοιο παραπέμφθηκε στις Διευθύνσεις της Διοίκησης της Νομαρχίας και σύμφωνα με μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων της Νομαρχίας, αύριο θα συμμετάσχουν κανονικά στην απεργία.

Στηρίζει η ΑΔΕΔΥ

Στο μεταξύ, χτες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε σύσκεψη με τις αρμόδιες Ομοσπονδίες, με στόχο την προκήρυξη κινητοποιήσεων και τη διοργάνωση κεντρικής συγκέντρωσης και πορείας στην Αθήνα, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την επίμαχη τροπολογία, την επόμενη βδομάδα.

Η ΑΔΕΔΥ, ήδη με ανακοίνωση της, έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη, αυταρχική, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική μεθόδευση» την κυβερνητική τροπολογία, ενώ σε συνέντευξη της γι' άλλο θέμα, ο πρόεδρός της τόνισε: «Παρά τα όσα λέγονται, δε διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Στα «όσα λέγονται», λοιπόν, ήρθε και η χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Τζανή, ο οποίος υποστηρίζει ότι κατοχυρώνονται οι αποδοχές και η μισθολογική εξέλιξη των αποσπασμένων υπαλλήλων στις ΝΑ.

Τη στήριξή της στον αγώνα των υπαλλήλων των ΝΑ καταθέτει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, καταδικάζοντας την κυβέρνηση για την τακτική της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ