Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ζητούν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες

Αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα της ΚΑΠΑ Research που παρουσιάστηκε στην εκπομπή της ΝΕΤ

Ιδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών που εργάζονται στη χώρα μας, ενώ στην πρώτη σειρά των προβλημάτων τους είναι η ανεργία, η νομιμοποίηση (πράσινη κάρτα, χαρτιά) και ο ρατσισμός, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ΚΑΠΑ Research, για λογαριασμό της εκπομπής του δημοσιογράφου Στ. Θεοδωράκη στη ΝΕΤ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μορφή συνεντεύξεων, στις 20 Μαρτίου, στο Λεκανοπέδιο Αττικής και συμμετείχαν 250 αλλοδαποί (Αλβανοί, Πολωνοί, Βούλγαροι, Κούρδοι, Φιλιππινέζοι κ.ά.) από 18 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:

Αιτήματα και προβλήματα

Το 76,6% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως πρέπει να έχουν τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους πράγμα που αν μη τι άλλο φανερώνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας, όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα μας. Συγκεκριμένα το 36,6% θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημά τους την ανεργία, το 20,2% τη νομιμοποίηση (πράσινη κάρτα, χαρτιά) και το 19% το ρατσισμό, την καχυποψία και την κακή συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντί τους. Στο τελευταίο αυτό ποσοστό πρέπει να προστεθεί κι ένα 14,5% των ερωτηθέντων που θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημά τους συχνούς ελέγχους και την κακή συμπεριφορά της Αστυνομίας, δεδομένου ότι κι αν ακόμη δεν έχει ρατσιστικά κίνητρα η συμπεριφορά αυτή, εντούτοις τα καλλιεργεί, αφού αντικειμενικά θεωρεί τους αλλοδαπούς πολίτες β' κατηγορίας. Την εικόνα συμπληρώνει το γεγονός ότι το 12,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα ότι οι ξένοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα πληρώνονται λιγότερο από τους έλληνες και οι εργοδότες δεν τους κολλάνε ένσημα.


Στην πραγματικότητα, βέβαια, πίσω από αυτές τις απαντήσεις υπάρχει το πρόβλημα του δουλεμπορίου που γίνεται με τους ξένους εργάτες, το ότι δηλαδή δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα- και φυσικά την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος- με τους Ελληνες συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, πολύ περισσότερο όταν δε βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, και να χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης σε βάρος των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων με αποτέλεσμα να καλλιεργείται έτσι και ο εγχώριος ρατσισμός.

Η εικόνα των αλλοδαπών

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην Ελλάδα προέρχονται από την Αλβανία (37,5%) και τις άλλες χώρες της Ανατολικής ευρώπης (21,3%). Στα ποσοστά αυτά αφού προστεθεί ένα 6% που προέρχονται από την Πολωνία, κι ένα 2,8% που προέρχονται από τη Βουλγαρία, δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της μετανάστευσης που προκάλεσε στις πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού η καπιταλιστική παλινόρθωση. Σημαντικό είναι επίσης και το ποσοστό των Κούρδων (16,2%) που δείχνει το μέγεθος της πολύμορφης (οικονομικής και πολιτικής) εθνικής καταπίεσης αυτού του λαού. Ακόμη, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ένα 7,7% των αλλοδαπών προέρχεται από χώρες της Ασίας κι ένα 5,5% από χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν τους ευρύτερους γεωγραφικούς χώρους από τους οποίους θα εκκινούν οι μετανάστες, προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, τα προσεχή χρόνια. Χρειάζεται, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, από τους τωρινούς αλλοδαπούς εργάτες στην Ελλάδα το 68,5% έχει έρθει τα τελευταία 6 χρόνια (Το 36,4% ζει στην Ελλάδα από 1 - 3 χρόνια και το 32,1% από 4 - 6). Επίσης ένα 14,2% βρίσκεται στη χώρα μας από 7 - 10 χρόνια και μόλις ένα 2,8% ξεπερνάει τη δεκαετία. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι 14,5% των ερωτηθέντων ζει στην Ελλάδα λιγότερο από 1 χρόνο. Αν αυτό το στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό του ρυθμού εισόδου μεταναστών προς τη χώρα μας, σε ετήσια ή και μικρότερη του έτους βάση, τότε αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πόσο επιτακτικό είναι να υπάρξει ουσιαστική κρατική παρέμβαση, όσον αφορά την υποδοχή αυτών των ανθρώπων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αλλά και πόσο αναγκαίο είναι το εργατικό κίνημα και οι άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους.


Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52,8%) θέλουν να μείνουν για πάντα στη χώρα μας. Σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (79,8%) έχουν καλή και μάλλον καλή γνώμη για τους Ελληνες. Από τα τόσα όμως που έχουν βιώσει στον τόπο μας σε ποσοστό 53,4% δεν εμπιστεύονται κανέναν, δηλαδή ζουν σ' ένα καθεστώς καχυποψίας για όλους και για όλα, όχι βέβαια αδικαιολόγητο, αλλά αρκετά επικίνδυνο για τη δημιουργία γκέτο και την εμφάνιση πράξεων βίας που πολύ συχνά παρεξηγούνται από τον ντόπιο πληθυσμό ή αξιοποιούνται, από φορείς που έχουν συμφέρον, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.





Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ