Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Ευρωατλαντικοί και «δημοκράτες» τον θέλουν φυλακή!
  • Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με σκοπό να τον δικάσουν για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση του Ποινικού Δικαίου
  • «Δεν πρόκειται να εκδοθεί στη Χάγη», δηλώνει για την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς
  • «Δεν πρόκειται να πάω στη φυλακή» ζωντανός, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έληγε χτες, 31 του Μάρτη. Δελεαστικός «εκβιασμός» των Ευρωατλαντικών ως «αντάλλαγμα» για τη σύλληψή του θα ήταν η επανάληψη της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Γιουγκοσλαβία. Και από τη νύχτα της Παρασκευής, 24 ώρες πριν λήξει η διορία, στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα εκτυλισσόταν ένα απίστευτο πολιτικό θρίλερ με αστυνομική χροιά.

Οι πληροφορίες μέχρι χτες το μεσημέρι σχετικά με τη σύλληψή του παρέμεναν συγκεχυμένες. Ενα πρώτο ξεκαθάρισμα της κατάστασης έγινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εσωτερικών, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για να παραπεμφθεί στα δικαστήρια της Σερβίας για σειρά εγκληματικών πράξεων και κατάχρηση εξουσίας και όχι για να παραπεμφθεί στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Παράλληλα, ο Μιχαΐλοβιτς ανέφερε ότι η επιχείρηση σύλληψης του Μιλόσεβιτς καθυστερεί «διότι στη βίλα του υπάρχουν ένοπλοι άνδρες της ιδιωτικής φρουράς του, οι οποίοι στην πρώτη προσπάθεια σύλληψης του Μιλόσεβιτς άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν ελαφρά δυο αστυνομικούς και έναν φωτορεπόρτερ», όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς».

Οσο για την επιχείρηση σύλληψής του, «ο Μιλόσεβιτς όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του εντάλματος», δήλωσε ο Μιχαΐλοβιτς, «ανέφερε πως δεν το αναγνωρίζει και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να τον μεταφέρουν ζωντανό στη φυλακή». Κανένας όμως δεν είναι υπεράνω του νόμου, είπε ο Μιχαΐλοβιτς, τονίζοντας πως ο Μιλόσεβιτς θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη με το καλό ή διά της βίας και πρόσθεσε πως για την επιχείρηση αυτή έχει ενημερωθεί η ηγεσία της χώρας και πως σε λίγο θα άρχιζε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σερβίας.

Μαζί με τον Μιλόσεβιτς κατηγορούνται και ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νίκολα Σαΐνοβιτς, ο πρώην υπουργός Γιόβαν Ζέμπιτς, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ράντε Μάρκοβιτς, και ο πρώην διευθυντής των τελωνείων για σύσταση ομάδας με σκοπό την υπεξαίρεση κρατικού χρήματος από τον προϋπολογισμό, ύψους ενός δισ. δηναρίων και 200.000 μάρκων, τα οποία δόθηκαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για να παραμείνει αυτό στην εξουσία.

Πέρα όμως από το «καθαρά νομικό και πολιτικό μέρος» αυτού του θρίλερ, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι ίδιες οι ενέργειες της αστυνομίας όσον αφορά στην όλη επιχείρηση. Είναι ενδεικτικό ότι στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Politika», που επικαλείται πηγή στο σερβικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς, εμπόδισε τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τη στιγμή που ανώτατος διοικητής των γιουγκοσλαβικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο Πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Εκτός αυτών έξω από το σπίτι του πρώην Προέδρου ήταν συγκεντρωμένοι πλήθος οπαδοί του αλλά και στρατιώτες, αστυνομικοί και τεθωρακισμένα οχήματα. Ο Ζίβοραντ Ιγκιτς, ένας από τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), δήλωνε ότι ο πρώην Πρόεδρος δεν πρόκειται να συλληφθεί. «Θα πρέπει να μας σκοτώσουν», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΒΚ, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» τόνισε: «Δε θα τους αφήσουμε να μπουν μέσα. Δε θα τους αφήσουμε να τον συλλάβουν».

Οσο για τις αντιδράσεις, φειδωλές... «Δεν έχουμε λάβει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση», δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέιτσερ. Από την άλλη πλευρά, τόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, όσο και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ - βασικός διαπραγματευτής για την επίτευξη των συμφωνιών του Ντέιτον για τη Βοσνία - προέτρεχαν να πανηγυρίσουν εκφράζοντας την ικανοποίησλή τους για τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβίβασαν το «μυστικό» ένταλμα Μιλόσεβιτς... (2002-06-21 00:00:00.0)
Σαΐνοβιτς και Γκρούμπατς παραδόθηκαν στη Χάγη (2002-05-03 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας (2001-07-03 00:00:00.0)
Αρχισαν τη διαδικασία έκδοσης Μιλόσεβιτς! (2001-06-26 00:00:00.0)
Επιχείρηση νομιμοποίησης της βαρβαρότητας (2001-04-03 00:00:00.0)
Τον θέλουν φυλακή (2001-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ