Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αμαυρώνει την ιστορία της χώρας μας

Να αποσυρθεί ζήτησε το ΚΚΕ

Η κύρωση της διακρατικής σύμβασης με την Τουρκία, που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την απέλαση και παράδοση στο τουρκικό καθεστώς όσων αυτό χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, που ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοθέτημα.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης ζήτησε την άμεση απόσυρση της υπό ψήφιση σύμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει. Χρησιμοποιώντας έντονους χαρακτηρισμούς ο Σταύρος Σκοπελίτης τη χαρακτήρισε «πέρα για πέρα απαράδεκτη», λέγοντας επίσης ότι «η κύρωσή της θα είναι ντροπή για τη χώρα» και «θα αμαυρώσει την ιστορία της», τονίζοντας επίσης ότι «αποτελεί πλήγμα στις σχέσεις των δύο λαών».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της σύμβασης, ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε πως «θα παραδίδονται στην Τουρκία όσοι αυτή ονομάζει τρομοκράτες», ενώ «θα απαιτεί την απέλασή τους». Επισήμανε φυσικά ότι η Τουρκία ονομάζει τρομοκράτες όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία «αμερικανόπνευστη», σημειώνοντας ότι έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία κάθε άλλο έχει αλλάξει τακτική και ετοιμάζεται να κάνει λόγο για μειονότητες στη Ρόδο και στην Κω.

Επιχειρώντας να υπερασπίσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι χώρα μέσω της οποίας διακινείται το έγκλημα» και ότι «τα προβλήματα ασφάλειας μιας χώρας είναι διεθνή προβλήματα».

Τις επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία διατύπωσαν οι βουλευτές του κόμματος που μίλησαν στην επιτροπή. Κατά της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ